Валя Балканска ще пее на билките в "Омайната градина" в родопското село Гудевица

Миналата година доброволци от България и Европа направиха ремонт на старото читалище, в което някога заедно с местните деца е учила и Валя Балканска

Неправителствената организация Читалище «Бъдеще сега 2006” стартира изграждането на “Омайната градина”, която ще превърне в растителен рай.  Уникалната планинска градина ще бъде разположена на площ от около 2000 кв. м.

В нея ще бъдат засяти мурсалски чай, златен корен, родопско лале, касис, мащерка, ехинацея, риган и др. В близост до тях ще бъдат заселени и няколко пчелни семейства, които са незаменими помощници във всяка градина и изключително важни за опрашването на растенията.

„Районът се обезлюдява и опустява, но ние сме неговата надежда. В сградата на читалището е учила и народната певица Валя Балканска, която е почетен член и обещава да пее на билките по време на традиционния събор на Илинден“, сподели един от основните инициатори на проекта Теодор Василев.

Сега Гудевица е малка махала на 2 км. от село Арда и на 30км. от Смолян, но в него живеят само няколко възрастни семейства.  

      „Тук можем да сме истински щастливи и да отгледаме децата си близо до най-добрия учител – нашата земя и природата“ , споделя Теодор Василев, който заедно с други младежи вече са започнали процедура по пререгистрация на личните си карти в родопското село Гудевица.  

Като старите българи младежите от читалището, които ще изградят градината, започнаха своя работен сезон от Гергьовден и ще завършат на Димитровден с отпразнуване на края на работната година.

           Работата в билковата градина ще бъде забавна и достъпна за всеки един , който иска да прекара един прекрасен ден в с. Гудевица, за да научи повече за опазването и възстановяването на видове в Родопите, които са със статут “застрашени” или “уязвими”, както и начините за тяхното култивиране.

НЧ Бъдеще сега 2006 работи за популяризиране на устойчивото

развитие и непрестанно разработва нови методи за образование близо до земята и природата. Следваща стъпка по този път е изграждането на стопанство, в близост до читалищната сграда, където се демонстрират практики, които опазват природата и допринасят за развитието на местната общност.

          Проектът„Омайната градина” става възможен благодарение на Програма „М-Тел ЕКО Грант“ финансирана от Мобилтел и се осъществява с професионалното съдействие и на фондация „Помощ за благотворителността в България”.

          За повече информация посетете: http://www.mtel.bg/mtel-eko-grant-2012.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини