РЕЗУЛТАТИ ОТ ИЗПЪЛНЕНИТЕ ДЕЙНОСТИ НА ПРОЕКТ „ТРАНСГРАНИЧНИ ТРАНСПОРТНИ ВРЪЗКИ И КОМУНИКАЦИИ – ОСНОВА ЗА ПОДОБРЯВАНЕ КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТА В ПОГРАНИЧНИТЕ РАЙОНИ” С АКРОНИМ CONNECTION

 

 
 

На 14 март 2011 г., Областна администрация Смолян, като водеща организация и с партньорството на администрацията на Регион Източна Македония и Тракия, Република Гърция,стартира изпълнението на проект „Трансгранични транспортни връзки и комуникации – основа за подобряване качеството на живота в пограничните райони” CONNECTION по сключен договор за безвъзмездна помощ № В1.21.03/14.03.2011г. към Програма „Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007 – 2013”.

Общата цел на програмата е да насърчи трансграничния регион, като се осигури регионално сближаване и се подобри конкурентоспособността.

Целта на проекта е да спомогне за постигнето на балансиран, дългосрочен икономически растеж в трансграничния регион, чрез създаване на подходящи условия за развитието на устойчива транспортна мрежа в граничната зона. Повишаване на ефективността при организацията и управлението на транспортните процеси и мрежи, разработване на съвместни системи и подходи за създаване на нови трансгранични схеми за маршрути и стимулиране на опазването на околната среда.

Одобреният бюджете на стойност 310851,20 евро, от които 190 484,20 € се управляват от Областна администрация Смолян и 120 367,00 € от гръцкия партньор - Регион Източна Македония и Тракия.

85 % от финансирането е осигурено от Европейския фонд за регионално развитие и 15% е националното съфинансиране.

Проектът е с продължителност 24 месеца. 

ПОСТИГНАТИ РЕЗУЛТАТИ ПО ПРОЕКТА 

Създадени са благоприятни условия за изпълнението и управлението на целия проект, по отношение подобряване на сътрудничеството и стимулиране на социалното сближаване в съответствие с приоритетна ос 2 на програмата, на основата на добросъседско трансгранично партньорство.

Проведени са информационна кампания и форуми (пресконференции) за информиране на населението в трансграничния регион за изпълнението на проекта и за възможните предимства на гражданите от подобрената комуникация и транспортните връзки в региона. Създаден е интернет сайт (www.project-connection.eu). Изработени са табели, билборд, плакати, листовки и брошури.

Извършени са подготвителни и проучвателни дейности – изготвени са анализи и доклади.

На база направения анализ е направена прогноза на търсенето на транспортни услуги за превоз на пътници и товари, с фокус върху пътническите превози, по отношение на дестинации, маршрути, брой пътувания, цел на пътуването, начини на пътуване, средства за транспорт.

Стратегията представлява дългосрочна програма, изградена на базата на изведени средносрочни и краткосрочни цели и приоритети. Тя цели да очертае общата рамка за изготвянето и изпълнението на подсекторни концепции/програми за развитието на транспортната инфраструктура до 2020 г. за съответния трансграничен регион. Стратегия е представена и одобрена на редовно заседание на Областния съвет за развитие на област Смолян от 18 декември 2012 г. Създадени са благоприятни условия за развитието на стратегия за устойчиво развитие на транспортната инфраструктура в трансграничния регион.

Създадена е система за информационни терминални устройства – 14 киоск устройства и един сървър на територията на област Смолян, България и 6 киоск устройства и един сървър на територията на Областна единица Ксанти, Гърция. Инсталиран е програмен продукт под свободен софтуерен лиценз. Разработена е база от данни, която е достъпна на 5 чужди езика - гръцки, английски, френски, немски и руски. Съдържанието включва информация за пътни връзки, картови маршрути с вкл. авто и ЖП връзки, туристически услуги, културно-исторически забележителности, бизнес-информация и друга любопитна, занимателна, разнообразна за района на проекта информация.

 

Настоящата публикация е създадена в рамките на проектТрансгранични транспортни връзки и комуникации – основа за подобряване качеството на живота в пограничните райони” CONNECTION и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на ЕС и Управляващия орган

 
 
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини