В Смолян вдигат мюфтийски административен център за половин милион

Главният и районен мюфтии Мустафа Хаджи и Неджми Дъбов символично направиха първата копка на бъдещата сграда

Първа копка на триетажен административен център на Районното мюфтийство направиха днес в Смолян. Районният мюфтия Неджми Дъбов определи старта на градежа като дългоочакван и символичен, тъй като през декември 1912 г. е  издаден първият документ на смолянското районно мюфтийство и това се счита за официално начало на дейността му.

„100 г. по-късно ние сме тук и правим първата копка на новата административна сграда. Това е както от регионално значение за материалният облик на мюсюлманите в областта, така и представително значение на мюсюлманите в България”, заяви Дъбов.

Сградата ще бъде с 6030 кв. м разгърната площ, разпределена на три етажа- търговска част, конферентна зала, офиси, заседателна зала. Проектантът на сградата е арх. Метишева, а срокът за изпълнение на обекта е две години.

Финансирането на полагането на основите, където ще отидат около 170 кубика бетон и около 13 тона желязо, е поето от Главно мюфтийство.

„От първия ден на Рамазан Байрям обявяваме национална кампания в цяла България за събиране на средства. А може да се счита за отворена още от този ден”, обяви районният мюфтия и допълни, че имат амбицията да режат лентата предсрочно още през 2014г.

Госта на церемонията по символичната първа копка, беше главният мюфтия Мустафа Хаджи, който обяви, че по първоначални изчисления за основите ще бъдат необходими около 40 хил. Около 250 хил. лв. са необходими за грубия строеж и още толкова за завършване изцяло до ключ. Така новата административна сграда на Районното мюфтийство се планира да струва около 500 хил.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини