Вълци за втори път издавиха стадото на родопски овчар

Точно преди 1 година Цветанов събра 10 хиляди лева от ГЕРБ за пострадалия родопски овцевъд

Родопският овцевъд Красимир Демирев за втора поред година стана жертва на вълци. Глутницата нападнала стадото на Демирев от рудоземското село Поляна в събота след обяд в местността Турманово, на около 3км. от селото. Стопанинът, заедно с две кучета сам охранявал 280-те животни, когато идведнъж овцете скочили и се разбягали във всички посоки, а кучетата с бесен лай хукнали към гората.

По-късно, овчарят намерил едното разкъсано, а другото до края на неделния ден не беше открито. Заедно със съселяни, Демирев тръгнал да събира труповете из гората, трагедия, която преживява за втори път, и отново през август. След огледа на околностите са открити 16 разкъсани овце, над 10 животни са изчезнали, пресмята съсипания стопанин. Докато обикаляли из баирите да събират остатъците от стадото, овчарят и кметът на село Поляна забелязали голям вълк в района. Според тях кървавото нападение е от поне 4-5 вълка, дошли от гръцко на наша територия.

Родопският овчар обаче е съсипан и вече планира да ликвидира фермата, след като хищниците издушиха на 15 август миналата година 52 животни, а вчера унищожиха над 26.

След нападението миналата година, бюрократичната машина на фонд "Земеделие" поряза Демирев, като не му плати нито стотинка субсидия за овцете, отглеждани по европрограма. След инцидента тогава, ГЕРБ събраха 10 хиляди лв. и макар предизборно, помогнаха на пострадалия овцевъд. С тези пари той успя да купи други овце и попълни липсващата бройка в стадото, за да спази договора с фонд "Земеделие" и да си получи парите.

Вместо да вземе 15-те хиляди обаче, той беше санкциониран от фонда, въпреки предоставената пълна документация за убитите овце и възстановените по-късно бройки. Другия парадокс- не само законов, е липсата на обезщетение за стопани, пострадали от вълци-МОСВ не отговаряло за тях, а само за тези от мечки.

"Стига ми толкова мъки, проблеми и кахъри", отрони съсипаният човек, затънал в кредити, заеми и напълно отчаян от тоталната липса на адекватна реакция и тотална бюрокрация на службите.

Щиляна Чакърова

 
 
Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини