Пампорово - снежният оазис за скиорите тази зима

На фона на другите зимни курорти, в които безснежието е сериозен проблем и работят по две -три писти, родопският курт има сняг, трасетата са отворени на 90% и скиорите могат да се спускат. Въпреки пролетните температури  пистите са покрити с изкуствен сняг благодарение на системата   и критичният сценарий с липсата на снежна покривка се избегна.

И да не си любител на белите спортове, не можеш да не се зарадваш на слънчевото време, ясно синьото небе и белите писти в Пампорово. Температурата на 9 януари около обяд е около 12 градуса, скиорите профучават леко, във въздуха лети парапланер, а кучешкият впряг в шейната, кротко лежи на снега, заобиколен от щастливата глъчка на русначета, македончета, българчета. 7-те кучетата скачат при специалното подсвирване за тръгване и с бурен лай потеглят шейната , за да разходят основно малчугани.

Около бирариите и заведенията край пистите е пълно с хора,разхвърляли екипировка и останали по тениски, и очила. Само за 3-4 дни скиорите правят планински загар като за цял месец на плажа. Този сезон в курорта витае особена атмосфера- пролетни температури, а по белите писти  сърфират скиори, и сноубордисти.

Бедните туристи от последните години,които харчеха само за по бира на плаца, почти не се забелязват. В същото време цените на напитките и храната, както и всичко останало като стоки и услуги в курорта са изчистени от усещането за изнудване и кожодерство. Сякаш липсва и онзи сегмент от млади луничави чужденци, които идват у нас основно за да се търкалят пияни до козирката до деня за обратен полет.

Курортът е пълен предимно със семейства с деца, млади двойки и приятелски компании от различни краища на Европа.  Дори младежките гпупи край пистите кротко пият бира и отново се мятат на сноуборда или ските. Някои от почитатели на белите спортове се възползват от необичайно топлите за януари дни в Пампорово и заместват топлите скиорски екипи с къси панталони и ръкави, а в района на х. „Студенец” блажено плажуват и  по бански. Цялата атмосфера на този зимен сезон в родопския курорт носи усещането за цивилизованост. Последният щрих в картината добавя млад англичанин, който лежи на снега край пистите от близо час и прилича на здраво препил и осъмнал случайно тук. Минаващ екип от спасителната служба го пита добре ли е , а той бодро отвръща:

„Да, тук е прекрасно, тук е раят на Европа и земята!”

Пистите са перфектни за атмосферните условия и са отворени за скиорите

Над 90 процента от пистите в ски зоната работят според информация от „Пампорово” АД. Около 7 градуса е дневната температура в района на пистите. Изкуственият сняг е на повече от месец, а от управата на дружеството предвидливо подготвиха пистите още в края на ноември и започнаха да правят изкуствен сняг. Перфектната организация и предвидливото запасяване с достатъчно материал от системата за изкуствена настилка, спаси сезона в Пампорово, а поредната инвестиция от няколко милиона лева в туристическата инфраструктура е само върха на айсберга. По информация от кухнята само за ток дружеството е похарчило десетки хиляди лева, за да работи системата и  произведе нужното количество  снежна покривка.

Близо 150 снежни оръдия бълваха денонощно от началото до 7 декември когато Пампорово първо от всички курорти откри сезона. Заради високите стойности на живака тези дни обаче не може да се прави сняг дори през нощта, тай като той не пада под нулата. Изкуственият сняг обаче се топи по-бавно от истинския и покривката е достатъчна за спорт. Пистите са пълни с хора, скиорите са доволни,че имат чудесни условия, а хотелиерите се молят да завали , за да посрещнат новата вълна чужденци в края на януари. Националният отбор по ски алпийски дисциплини на Гърция е на лагер в курорта заради прекрасните услови, а  преди две седмици отбори от 12 държави са тренирали по перфектните трасета.

Цените на хотелите паднаха до 30 % още на 4 януари, предстои на оборудването за ски

Намалението обаче е традиционно, не е търговски трик за привличане на туристи, а се прави всяко година след пика по празниците. Хотелиерите и собствениците на ски-училища и гардероби признават,че се надяват на повече сняг от другата седмица, но те планират сваляне на цените с около 25 %  от 20 януари. Това обаче също няма  нищо общо с топлото време , а просто е периода,в който си отиват и последните масови групи братушки и до идването на организираните западни туристи,предимно от Англия има мъртъв период.

Топ преживяване- над курорта с парапланер

Уникално преживяване предлага този сезон на гостите си родопския курорт. В ясно и слънчево време обаче, да се полети от връх Снежанка с парапланер, да се направи обиколка над целия комплекс и за се разгледа от птичи поглед, наистина е феноменално. След полета съоръжението плавно се приземява точно на ски плаца „Студенец”. Запалените скиори се качват на парапланера със ските и след приземяването отново с лифта се качват на върха за да се спуснат този път по пистите.

Чепеларе свалиха лифткартите

Условия за ски има и в Чепеларе, съобщиха от Планинската спасителна служба. В ски центъра „Мечи чал” в Чепеларе функционира само Червената писта, която е обработена с изкуствен сняг. „Чепеларе курорт” намали промоционално през януари цената на лифт услугите до 30 лв. за дневна карта, тъй като заради топлото време скиорите имат достъп само до около 4 км от общо 15 км писти. С около 70 процента е намалена заетостта на лифта от началото на сезона заради необичайно топлия период според информация от „Чепеларе курорт”.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини