Златно съкровище от III хил. пр. Хр. спасено от ДАНС

Златно съкровище от 15 хиляди златни детайла, вероятно съставлявали 3 огърлици, беше показано в НИМ в присъствието на министъра на културата Петър Стоянович и председателя на ДАНС Владимир Писанчев.

Артефактите, които са заловени при операции на ДАНС, датират от III хил. пр. Хр. Те са спасени и предадени на държавата в резултат на успешна операция за пресичане на канал за незаконното им изнасяне извън България.

„Тези златни находки са 1500 години по-стари от Троянската война и 2500 години по-стари от всички тракийски съкровища, които познаваме”, заяви проф. Димитров.

„Това е дело на много високотехнологична цивилизация по българските земи, която присъства на европейския континент. Но това е нещо нормално, защото ние сме териториалното звено между Азия и Европа и тази част на Азия – Месопотамия, където се развива за първи път висока човешка цивилизация. Първо тя стъпва по българските земи и оттам се прехвърля в следващите хилядолетия в Европа. Тези съкровища нямат стойност. Цената се определя от търсенето и предлагането. Може да започне от сто хиляди евро и да достигне 5 или 10 милиона”, допълни още той.

След официалното представяне на експонатите проф. Димитров връчи грамота на директора на ДАНС Владимир Писанчев. 

АКЦИЯТА:

При операцията на ДАНС са задържани две лица, като на единия е повдигнато обвинение. По случая е образувано досъдебно производство. Според информацията от пресцентъра:

При извършеното претърсване на няколко адреса са открити и иззети множество накити и предмети, част от единен ансамбъл, датирани в периода на ранната бронзова епоха (втората половина на ІІІ хил. пр. Хр.), съотносими със златната находка от с. Дъбене (община Карлово). Иззети са още 1 брой мраморна оброчна плоча с изображение на Тракийския конник, запазена в абсолютна цялост (с датировка ІІ-ІІІ в.сл. Хр.), 1 брой сребърна римска монета – денар на Фаустина, над 100 броя други монети и предмети – пръстени, гривни, апликации и др. (от античността и Средновековието), както и 2 броя старинни пушки.

Златните предмети, предадени в НИМ, са уникални и според предварителни експертни оценки са част от накитите от с. Дъбене, които, от своя страна, заедно със златни предмети от древния град Троя, се явяват второто най-ранно злато, известно на света, обработено от човешка ръка. Към момента не може да бъде дадена точна материална оценка на съкровището, но цената на подобна находка на международни аукциони достига милиони. По значимост в научен и културно-исторически аспект златните предмети притежават изключително висока стойност.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини