Гърция : Всяко заведение се стреми да има поне един сервитьор българин

Плажната ивица в Северна Гърция от устието на река Марица до Кавала е почти два пъти по-голяма от тази на Българското Черноморие. Районът е слаборазвит туристически и това е шанс човек да летува на все още девствени плажове с фин пясък, гален от топлите води на Бяло море. След отварянето на прохода Маказа в началото на септември 2013 г. българските туристи имат пряк и лесен достъп до тях и още през миналата есен гърците отчетоха рязко повишаване на техния брой. Сезонът, който в Гърция традиционно приключва на 1 септември, продължи до средата на октомври, а част от хотелите работеха дори и през зимата. Беломорска Тракия е сред икономически най-слаборазвитите части на Гърция и сега съседите се надяват това да се промени. Очакваният наплив от туристи ще съживи местната икономика и гърците усилено се готвят за това.

Аргирис Аргирупулос е председател на Търговско-промишлената палата в гръцкия град Комотини и председател на Синдиката на собствениците на хотели и таверни в района. „Очакванията ни са много големи“, казва той. Ако преди една година местните предприемачи са били изплашени, че евтините стоки в България могат да срутят бизнеса им, то сега прекият път през прохода Маказа се приема като златен шанс за развитие на дребния бизнес. Хотелите са започнали подготовката за летния сезон още в началото на март, първите големи групи българи се очакват през великденските празници. Всички хотели, които работят с български туроператорски фирми, вече са ангажирани за цялото лято.

Местните хотелиери се ориентират към българите

По тяхно желание и по настояване на собствениците на таверни започваме курсове за обучение по български език. За осигуряване на преподаватели разчитаме на търговските камари в Хасково и Кърджали, с които поддържаме добри контакти“, разказва Аргирис Аргирупулос. Хотелиерите са оказали натиск на общинските власти и тази година търговете за изграждане на заведения по плажната ивица започват от 14 април. Разчетите са да приключат до началото на май и още в средата на месеца плажовете да са готови за туристите. „Миналата година търговете бяха през юни и започнаха да работят реално през юли“, посочва Аргирис Аргирупулос. В Гърция не се плаща за ползването на чадър и шезлонг. Те са собственост на заведенията по плажа и могат да се ползват срещу минимална консумация. Достатъчно е да поръчаш едно кафе, за да се припичаш цял ден. Отделно от тези плажове община Комотини е обещала да постави безплатни чадъри между заведенията по дългия над 15 км плаж от Фанари до Ароги.

Очакваният бум на туристи е засилил инвестиционния интерес към района на Северна Гърция. Доскоро там е нямало големи хотели, защото сезонът е с близо два месеца по-кратък в сравнение с южната част на страната и островите в Средиземно море. Сега предприемачите започват да се ориентират и на север.

В Беломорска Тракия голяма част от плажовете попадат в „Натура 2000“ и строителството е забранено. Другите плажове са застроени с еднофамилни вили и купуването на голям парцел за строителство е много трудно. Въпреки това от няколко месеца интересът към инвестиции в хотели е голям, обясняват хората в Комотини. Освен гърци

към плажовете са се насочили и български предприемачи

През тази зима българи са купили един от най-големите хотели в тази част на страната - „Марон“. Той е бил собственост на руснака Игор Татаренко. „Преди петнадесетина години гръцката полиция го арестувала и извела с белезници от хотела заради връзките му с мафията. Сега хотелът е разграбен, отмъкнати са дори дограмите, но новите собственици ще инвестират в него и след няколко месеца той ще заработи“, разказват журналисти от местния вестник „О‘ Хронос“. За засиления интерес на български предприемачи говори и председателят на Търговско-промишлената палата в Комотини Аргирис Аргирупулос. „Надявам се скоро да има сключени сделки и нещата да не останат само в сферата на намеренията“, казва той.

На 25 май в Гърция заедно с изборите за Европейски парламент се провеждат и местните избори. Развитието на туризма вече се е превърнало в едно от оръжията в предизборната надпревара. „Сега нещата в Гърция са сложни и никой не може да прогнозира коя партия къде ще спечели. Но след изборите ще окажем натиск върху новите кметове и общински управи. Ще поискаме те да бъдат ангажирани повече в развитието на туризма, в рекламата на възможностите за летуване и дори в промяната на работното време на търговските обекти и таверните. Сега при нас магазините не работят в събота следобед и в неделя, а точно тогава от България пристигат най-много туристи“, обяснява Аргирупулос. Ориентирането към български клиенти не се отразява на търсенето на работна ръка от България. Докато на остров Тасос, района около Кавала и Халкидики

всяко заведение се стреми да има поне един сервитьор българин

то в Комотини разчитат на местните студенти. Градът е университетски център със седем факултета по хуманитарни науки. Студентите са 12 000 и през лятото всички работят по плажовете и заведенията. Надницата им е 30 евро на ден, а доброто владеене на английски им помага да се разберат с българите. Помага и турският, който е широко разпространен и от двете страни на границата.

Бизнесът в Беломорска Тракия вече е променил нагласите си към България и българските туристи. Предишното леко високомерие вече го няма. Натискът върху централната власт в Атина за разширяване на възможностите за бизнес с нашата страна е голям. Ако преди година местният бизнес се противопоставяше на отварянето на прохода Маказа, то сега всички народни представители от района са поели ангажименти да съдействат за отпадане на забраната за преминаване на камиони и автобуси през граничния пункт. Тя беше наложена от Атина с мотива, че там трябва да бъдат изградени митница и кантари за тежките камиони. България изпълнява това изискване и до началото на лятото те ще бъдат факт. 

Заведение на плажа край градчето Фанари. Община Комотини вече провежда търгове за изграждането на още като него.

Красимир Ангелов

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини