Почина най-възрастната българка, баба Фатме от Барутин си отиде на 109 години

Баба Фатме от Барутин си отиде на преклонната възраст от 109 години, снимка Вестник на Община Доспат

Баба Фатме остави 20 внуци, 31 правнуци и 14 праправнуци

 
България се сбогува с най-възрастната ни сънародничка. На 109 години си отиде баба Фатме Чолакова от доспатското село Барутин. Баба Василейка, както е известна сред приятели и познати от пребиваването й в Гърция, е майка на 10 деца. Първите й две отрочета починали като бебета, а осемте са все още живи. От тях има пет момичета и трима синове.
Най-старата българка оставя потомство от 20 внуци, 31 правнуци и 14 праправнуци. Последното си дете ражда на 51 години.
"До последно живееше при един от внуците си в Барутин - Красимир. Цялото село изпратихме в последния й път баба Фатме. Над 250 души се простиха с нея. Беше жизнена, до последно не боледуваше сериозно, но просто годините си казаха думата", каза кметът на селото Венелин Калфов, цитиран от Блиц.
Фатме Ибраимова Чолакова официално е родена на 7 юни 1913 г., но реално е на 109 години. Това е така, тъй като навремето, когато са я записвали в регистъра и са се върнали от Гърция, е била на 8-9 години.
Съселяните й завинаги ще я помнят като слабичка, жизнена и изключително духовита. През целия си живот се е хранила с истински храни и е пиела по два литра вода дневно. Кафе никога не е пила.
"Всички ще я запомним с поучителните приказки за живота и храната. Казваше ни, че на злото трябва да отвръщаме с добро. А млякото задължително трябва да ядем със сол", спомни си още кметът на селото.

Години наред пъргавата баба влага в много работа. Неуморно се занимавала с животновъдство и земеделие. През останалото време се грижела за отрочетата си. Най-голямото изпитание през живота на покойната столетничка е било връщането на семейството й от Гърция в Барутин, когато не е имало буквално какво да се яде.

Източник: родопи смолян

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини