70 деца от домове в България заживяха в руските приказки на лятната театрална академия

Днес от 20.00ч. на Стария център в Смолян, участниците в академията ще представят мултимедиен концерт

За 12-и път малчугани от социални домове и центрове в страната и артисти от 5 държави, работят в творчески ателиета в смолянското село Широка лъка. Лятната театрална академия за деца в риск 2014 г., се провежда вече 12 години всяко лято, като тази година ще въведе децата в магичния свят на руските приказки и легендите за Василиса премъда, Иван Царевич, баба Яга, Кашчей Безсмъртний и Жар птица. В програмата участват общо 70 деца в неравностойно положение от домове и социални центрове от Широка лъка, Стара Загора, Пловдив, Девин. С тях, в различни ателиета, работят общо 30 специалисти- артисти от България, Кения, Дания, Холандия и Германия.

Целта е на лятната театрална школа е да се провокират малчуганите в приемането на различни културни модели, разширяване границите на познанието и описването на себе си като личности. Програмата на Детския приказен фестивал включва поредица от детски представления и в нея са включени занимания по танци, музика, театър на маските, куклен театър, йога и бойни изкуства.

Тазгодишната Лятна театрална академия за деца в риск започна на 24 юни и ще приключи на 12 юли с приказен фестивал в двора на училището в Широка лъка .

Програма “Младежко изкуство” и ателие Работилница за мултимедийна история се провежда в Алибеевия конак в Смолян с около 30 младежи в неравностойно положение от домове от Смолян, Пловдив, Стара Загора и доброволци от Гоце Делчев, които работят по древната персийска приказка за “Птичия сбор”.

Представяне на програмата предстои с мултимедиен концерт на 11 юли, от 20.00 часа, на площада в Стария център на Смолян. Тя ще започне с концерт на Етно музика от България и Индия, и песни от земята на Кения.

Проектът Лятна Театрална Академия за Деца в риск е ежегодна инициатива на Фондация за култура “Ден Гри”, която под ръководството на театралната режисьорска Елена Панайотова ежегодно събира артисти от България, Европа, Америка и Кения.

Уникалността на проекта е в това, че набляга върху ценностите в изкуството като средство за социална промяна и като мост за общуване чрез артистични подходи.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини