Самолетът с 298 души свален над Украйна с ракета земя-въздух?

Американското разузнаване и властите в Киев смятат, че малайзийският самолет е свален над Източна Украйна с ракета земя-въздух. На ход е независимо разследване.
Администрацията на САЩ обаче все още не може да потвърди кой е нанесъл удара, каза за АП анонимен американски държавен служител, предаде БТА.

298 души загинаха, след като самолет Боинг - 777 на Малайзийските авиолинии падна в Източна Украйна, недалеч от руската граница.

Изтрелването на ракетата било забелязано с радар малко преди самолетът да се разбие, съобщават американски медии, но не уточняват откъде е била изстреляна ракетата, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Американският вицепрезидент Джо Байдън каза, че разбиването на малайзийския самолет в Украйна не е било "нещастен случай", че самолетът е бил "свален във въздуха", че положението е много сериозно и има много въпроси, които трябва да получат отговори, предаде Ройтерс.

Киев обвини за свалянето на самолета сепаратистите, които използвали ракета земя-въздух SA-11 от съветско време. Лидерите на отцепниците отричат това да е тяхно дело и казват, че самолетът е бил свален от украинските ВВС.

Шефът на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко обвини двама офицери от руското военно разузнаване, че са замесени в свалянето на самолета и каза, че те трябва да бъдат наказани за "престъплението си", предаде Ройтерс. Наливайченко заяви, че основава твърденията си на два прехванати телефонни разговора между двамата служители на руското военно разузнаване.

В първия разговор командир на бунтовниците в Източна Украйна Игор Безлер казва на руски военен разузнавач, че сепаратистите са свалили вчера самолет. Във втория разговор двама бунтовници - единият от тях, намиращ се на мястото на катастрофата - казват, че бунтовническо подразделение е извършило ракетно нападение на около 25 км северно от мястото, където е паднал самолетът, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията подчертава, че засега не може да бъде потвърдена достоверността на нито един от записите, представени от украинската страна.

Много световни лидери поискаха международно независимо разследване на случая. САЩ призоваха към незабавно спиране на огъня в Украйна, за да може да се улесни разследването.

Представители на самопровъзгласилата се Донецка народна република са изразили готовност преди всичко да "изолират мястото на катастрофата и да осигурят достъпа на местните власти, за да започне подготовката за извличане на телата".
Те са обещали да осигурят достъп и на украинска комисия, която ще разследва обстоятелствата на катастрофата, в която ще влязат и международни експерти.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини