Циганският въпрос. И човешкият

Събарянето на незаконните ромски къщи в Стара Загора провокира много въпроси и показа рядко срещано напоследък единодушие сред българите. Повечето хора са съгласни с това, защото „законът трябва да се спазва”. Всъщност истинската причина за рядкото единодушие е злорадство „така им се пада на циганите, стига са били привилегировани. Ако нормалният българин вдигне една незаконна ограда, веднага му я бутат, а тях ги търпят с години“.

Телевизиите пък охотно показват драмата със събарянето на къщите, дават различните гледни точки, но е очевидно, че се присъединяват към общоприетото мнение и подкрепят акцията на общината. Обясненията за медийната подкрепа са най-малко две. Първата, тривиалната, е пари. Втората – присъединяване към общото мнение. Дано да е второто.

Питам се обаче: До какво състояние трябва да е доведен един народ, който приветства и адмирира изхвърлянето на семейства с невръстни деца под открито небе? Давам си сметка доколко подобен въпрос е в крещящо противоречие с наложеното обществено мнение по циганския въпрос. Ще отбележа само, че свободата включва и правото да кажеш това, което никой не иска да чуе.

Българинът е милостлив човек. Кой го докара дотам, че да злорадства при гледката на малко дете, което спи върху парцали под открито небе? Бруталната действителност в държавата, в която след поголовното ограбване на националния капитал вече посяга и върху душите на хората.

А циганите са същата жертва на безогледната крадлива политика, каквато са и българите. Защото от принципна гледна точка има знак за равенство между толерирането на едно малцинство, което беше факт през последните десетилетия, и малтретирането му. Едно и също е. Защото толерирането на малцинството означава дискриминиране на мнозинството, а дискриминирането на малцинството води до толериране на мнозинството. А къде остава основният принцип на демокрацията – за равенство пред закона?

Ако доскоро кандидатите за власт обещаваха да узаконят къщите на ромите, то сега бездомниците вече са тотално в ръцете им. За идващите избори ще им обещаят просто покрив над главата и гласовете са техни. Зависимостта им вече е безкрайна. Ако някой си мисли, че акцията по събарянето има за цел да се спази закона, е твърде далеч от истината. Законът можеше (и трябваше) да бъде спазван още преди десетилетия, а не да се допуска изникването на цял незаконен квартал под носа на властта. А ако говорят за възстановяване на справедливостта и закона, отново лъжат. Една несправедливост не се поправя с друга несправедливост. По отношение на закона – това, което правят сега в Стара Загора, а във Варна се готвят да извършат, е просто да изковат нова присъда срещу България. От Европейския съд по правата на човека. Той вече осъди страната ни по сходен казус – събарянето на ромско гето в т. нар. „Баталова воденица“ в София. Решението е отпреди две години.

Случаят "Баталова воденица" е емблематичен за практиката на българските власти да се разпореждат с уязвими ромски общности в неформални поселища. Европейският съд отбелязва, че в случаи като този властите трябва да вземат предвид и не могат да игнорират следните фактори:

- собственото си бездействие в продължение на много дълъг период, което е довело до статуквото;

- фактът, че се е създала дълготрайна общност на това място и че хората нямат други жилища, а сред тях има деца, възрастни, крайно бедни и последиците от изваждането им ще бъдат разрушителни за тях, защото ще изгубят домовете си и ще бъде разбит личният и семейният им живот. Съдът се произнася, че това представлява нарушение на чл. 8 от Конвенцията.

Понеже предполагам, че тук мнозина ще скочат срещу „парфюмираните принципи“ на Европа, ще отбележа, че не е редно да не харесваме европейските правила, а да харесваме само парите им.

През последните десетилетия българските политици се възползваха безогледно от податливото циганско население, пазарувайки ги на избори като овце. Целта е ясна – на всяка цена власт, защото властта в България е бизнес и мощно средство за забогатяване. По отношение на българите пък от години е в ход мащабна манипулация, достигнала апогея си през последните няколко години с медийната империя на Пеевски. А на последните избори стана ясно, че и българи продават гласа си, нещо, което доскоро се считаше за типично циганско.

Деградацията не само е в ход, но достигна пълно нравствено падение при акцията в Стара Загора. Що за човешко същество е този, което гледа по телевизията как изхвърлят от домовете им семейства с малки деца и скандира: Само така!

Тази статия няма за цел да променя мнението на когото и да било по въпроса, а да предизвика размисъл.

Тодор Кръшков 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    9 -1
    16:35, 6 сеп 2014
    Атибългарския хелзинкски комитет да се пререгистрира в цигански хелзинкски комитет.този порочен чифутски комитет прави всичко възможно да вреди на българите и нституциите в българия.крайно време е народния съд да ги осъди по бързата едноминутна присъда и да я изпълни без право на отмяна.така ще се случи междо другото в скоро бъдеще с всички които хулят и ограбат българия и българите.ако имат малко ум нека се изнасят от старната ни...
  • 2
    77
    777
    7 0
    09:33, 16 сеп 2014
    Крайно време е институциите да не си затварят очите за проблема с циганите!за съжаление в българия е по добре да си ******* ,а не българин.управляващите ги толерират защото са техните избиратели.но обикновенните българи са най потърпевши от техните безчинства.те живеят на гърба на обикновенните хора,с малки изключения от тяхната раса.не плащат ток,не плащат вода,не плащат данъци,крадат като луди,лъжат ,мамят.почти няма българин ,който да не е страдал от тях и заради тях.раждат като зайци и точат социална и здравна система.питам аз защо не ги интгегрираха във франция ,а ни ги връщат?защото това племе няма интегриране.ако държавата не вземе радикални мерки,ние българите ще изчезнем и ще се затрием.
  • 3
    Ne
    NER
    6 -1
    10:25, 19 сеп 2014
    Предлагам след като имат едно дете ,да ги кастрират
Последни новини