Екзекутиран в САЩ умира 2 часа

Противници на смъртното наказание

Присъдата на осъденият за двойно убийството на Джоузеф Рудолф Ууд е била изпълнена в щатския затвор в Аризона. Но смъртоносната инжекция не подействала след 10-12 минути, както се очаква, съобщава ABC. Смъртта настъпила едва след 2 часа. За това време адвокатите му подали иск до Върховния съд да бъде спряна екзекуцията. Официалното съобщение за смъртта на убиеца дошло точно когато съдиите обсъждали какво да е решението.

При изпълнението на присъдата Ууд е на 55 години. Той е съден по две обвинения в убийство първа степен. На 7 август 1989 год. Ууд грабва пистолет 38 калибър и стреля в гърдите на бащата на жената, с която има връзка от 5 години в семейния магазин. После застрелва и нея - в гърдите и в корема. Ууд е осъден на смърт на 2 юли 1991 год.

Твърде дългото време, което той е хриптял след слагането на смъртоносната инжекция сега подновява дебата за смъртните присъди. Сестрата на жертвата обаче казва, че след 25 ужасни години, това което се е случило на екзекуцията е нищо в сравнение със стореното от Ууд на 7 август 1989 год. Тогава тя видяла баща си на пода в локва кръв, после е гледала сестра си в локва кръв.

Адвокатите на Уудс определят екзекуцията като несполучлив опит с мидазолам, комбиниран с хидроморфон.

Губернаторът на Аризона е изразил загриженост от продължителността на "законосъобразното изпълнение на присъдата на двойния убиец, Джоузеф Ууд". Едно нещо е сигурно, обаче - затворникът Ууд почина по законен начин и разказите на очевидците и медицинските отчети сочат, че не е страдал, казва още той, цитиран от ABC.

Подобен случай е имало само преди месеци в Охайо. Престъпникът умирал 26 минути. При друг случай в Оклахома осъденият умрял от инфаркт няколко минути след като било спряно изпълнението на смъртната присъда. Смъртоносният коктейл почти не действал.

В САЩ формално има пет смъртни наказания - разстрел, обесване, електрически стол, газова камера и инжекция. Отровният коктейл се прилага в повечето щати. По данни на Amnesty International през миналата година са били произнесени 80 смъртни присъди, били са изпълнени 39, голямата част от които в Тексас.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини