Гърция бясна на Ердоган в Северен Кипър

Изявленията на турския президент Реджеп Ердоган по време на визитата му в окупираната част на Кипър потвърждават агресивната политика на Анкара по отношение на острова, смята гръцкото външно министерство, предаде БГНЕС.

"Ердоган се опитва да прехвърли тежките отговорности на Турция върху урегулирането на Кипърския проблем. Ако Турция иска, както твърди, да облекчи преговорите по разрешаване на Кипърския проблем, то трябва да изпълни всички решения на Европейския съд по правата на човека и прекрати действията си в специалната икономическа зона и континенталния шелф на остров Кипър", заяви представителят на гръцкото външно ведомство Константинос Кутрас.

"За нас визитата на Ердоган в окупираната част на Кипър е незаконна, като потвърждава отново агресията на Турция към една страна-член на Европейския съюз, към който Анкара се стреми от години. Турция носи пълната и изключителна отговорност за окупацията на Северен Кипър, както и за възстановяването на правата на всички гърци-киприоти във връзка с връщането на техните домове и имущество", каза още гръцкият дипломат.

В Севернокипърската турска република, призната единствено от Анкара, Ердоган пристигна със съпругата си Емине. По въпроса за обединението на острова новоизбраният турски президент заяви: "За нас е невъзможно да забравим Кипър. Подобно на Турция, Гърция като страна гарант трябва да изпълни задълженията си. Ако всички изпълнят задълженията си, кипърският проблем може да бъде разрешен възможно най-скоро".




Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини