"Сириза" иска предсрочни избори в Гърция

Лидерът на основната гръцка опозиционна партия "Сириза" Алексис Ципрас повтори, че ще се опита да предизвика предсрочни избори в Гърция, за да попречи на избора на нов държавен глава.

"В началото на 2015 г. ще имаме избори", заяви Ципрас в интервю за телевизионния канал Си Ен Би Си в италианския град Комо, предаде БГНЕС.

Той смята, че коалиционното правителство на Нова демокрация и ПАСОК много трудно ще успее да събере минимум 180 гласа, които са необходими за избор на наследник на президента Каролос Папуляс.

"Необходима е промяна в политиката. И не мога да видя никаква друга възможност, освен избори, смяна на властта и ново мнозинство в парламента, за да преговаряме с нашите партньори", заяви Ципрас, имайки предвид международните кредитори на Гърция.

Гръцкият парламент през март следващата година ще избира нов президент на страната. Съгласно Конституцията президентът на Гърция се избира от парламента в три кръга. Ако в рамките на тази процедура не бъде избран държавен глава, парламентът се разпуска и се свикват нови избори. Президентът може да бъде избран на първия тур, ако получи подкрепа от 200 депутати, т.е. две трети от общо 300 депутати в парламента.

Партиите от управляващата коалиция в момента имат само 153 места, а невъзможността да се споразумеят кой ще замени Папуляс представлява голяма заплаха за оцеляването на правителството.



Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини