Пътуващата изложба “13 безсмъртни българи” гостува в Кърджали

По случай 102-та го­дишнина от освобож­дението на Кърджали и Деня на будителите на 20 октомври /поне­делник/ от 17 часа във фоайето на Дома на културата ще бъде открита изложбата "13 безсмъртни бълга­ри". Тя идва от Русе и след Кърджали ще отпътува за Смолян. Ще остане в града ни за една седмица.

Пътуващата излож­ба "13 безсмъртни бъл­гари", вдъхновена от едноименната идея на богослова Ваклуш Толев, се реализира от фондация "Безсмъртни българи" и Сдружение "Общество Път на Мъдростта". Инициа­тивата за утвърждаване на Ден /28 август, деня на кончината на Цар Борис III / и Дом- светилище на 13-те поименни безсмъртни българи в старата българска столица Ве­лики Преслав цели да поощрява националната доблест и да у­върждава отговорното настояще.

Сега се нуждаем осо­бено много от идеите на нашите безсмърт­ни българи, които са не само носители на минало величие, но и на пориви за бъдност, за запазване светостта на националния дух, без който не може да се съхрани и изпълни духовното предназначение на нашата на­ция. Затова, казва Толев, 13-те безсмъртни българи са изведени от духовния ръст на 13-вековното ни би­тие, за да ни вдъхновя­ват към себепознание, по пъ­тя на националното служение.

Чрез образите и ха­рактеристиките на 13 личности изложбата отбелязва историчес­ките и културните достижения на Бълга­рия. Сред тях са осно­вателят на българска­та държава хан Аспа­рух, цар Борис I, който приобщава страната ни към християнската цивилизация, цар Симе­он - Просветител, чие­то управление води до Златен век на българс­ката книжнина, Васил Левски, Пенчо Славей­ков, Баба Тонка и дру­ги.

Лияна ФЕРОЛИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини