Китай ще премахне смъртното наказание за 9 престъпления

Китай обмисля да премахне смъртното наказание за девет престъпления, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на местни медии. Измененията в наказателния кодекс са част от по-широка реформа на съдебната система на страната.

Правозащитни организации коментират, че Китай е страната, която най-често прилага смъртно наказание в света.

Законопроектът за промени в наказателния кодекс е бил предаден за преглед в Националния народен конгрес. Сред престъпленията, които вече няма да се наказват със смърт, са "контрабанда на оръжие, амуниции, ядрени материали или фалшиви пари; фалшифициране на пари; събиране на пари чрез измама; уреждане или принуждаване на друго лице да проституира".

Премахването на смъртната присъда за престъпленията "възпрепятстване на командир или редови военен при изпълнението на служебните му задължения" и "разпространяване на слухове с цел дезинформация във военно време" също се обмисля.

Държавни служители съобщават, че се обмисля премахването на смъртното наказание като цяло, с което днес се наказват 55 престъпления, в това число измама и незаконно даване на заеми. Китай пази броя на екзекутираните престъпници като държавна тайна.

Според базираната в Сан Франциско Dui Hua Foundation през 2013 г. са били екзекутирани 2400 души. За сравнение - през 2013 г. в САЩ е било изпълнено смъртно наказание на 39 души.

Комунистическата партия на Китай се притеснява от засилване на настроенията срещу себе си, породени от корупцията и замърсяването, и по тази причина обмисля реформиране на съдебната власт. Партията иска да запази пълен контрол върху съдебната система и по тази причина анализаторите се съмняват, че реформата ще бъде последвана от значителни политически промени.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини