Кметски наместник остана без дом заради свлачище

Едно от многото свлачища в Баните,снимка Сийка Суркова

Астрономическата обсерватория на Рожен трети ден без ток

Свлачището, което по време на последните проливни дъждове разруши къща в смолянското село Градът, отново се е активизирало в нощта срещу неделя.

Къщата, в която живеят общо 6 човека е на кметския наместник на селото Недялка Кацарова.

Община Смолян вече осигури общинско жилище за бедстващите хора, които в неделя се опитаха да изнесат най-необходимото от дома си и да разчистят калта. От администрацията обаче предупреждават, че къщата е опасна и не трябва да правят опити да влизат в нея.

Зам.- кметът инж. Марияна Цекова, заедно с геолог са направили оглед на целия скат.

За да се предприемат мерки първо трябва да спрат валежите, тъй като свлачищните процеси са активни и степента на опасност е висока, коментира инж. Цекова.
Продължава разчистването на пътищата до махалите около селата Гела и Широка лъка.

„Има изключително много нападали дървета върху жиците и се изключва тока, за да се премахнат дърветата и да се почисти пътя”, каза още зам.-кметът на Смолян.

В неделя беше отменено бедственото положение в Община Баните, където десетки свлачища се активираха от дъжда и оставиха за ден близо 20 села без ток и вода, а кална маса плъзна и затрупа две коли на пътя. Щетите в района са за над 500 хил.лв. според кметана общината Райчо Данаилов.

Заради пороите в края на седмицата сериозни поражения претърпяха и няколко населени места в община Рудозем, където пораженията също са за приблизително половин милион лева. Без ток повече от три денонощия и откъснат заради десетки паднали дървета път е и Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен. В неделя счупените от снега стволове са били разчистени от астромоните, но пред нощтта нови дървета са затлачили пътя и научния комплекс в понеделник отново остана откъснат. Зам.-директорът Никола Петров не успя да тръгне за Пловдив, където в понеделник имаше лекция в университета. Служители и учени непрекъснато слизат, за да режат сами дърветата с резачки.

„Три дни без ток навръх баира - това е безумие. Трябва да имаме моторна резачка, трактор за разчистване на пътя, генератор. Много бих искал, но от къде и как е една организация, занимаваща се с наука и научни изследвания може да си изкара пари за ротори и верижни машини, както и да наеме квалифициран персонал за тях”, каза астрономът и риторично попита наука ли да правят или да мислят как да си чистят пътя до обсерваторията.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини