Мистериозно миньор загина в рудник на Горубсо в Ерма река

 Ден след трагедията в същия рудник пострада друг миньор

 42 годишен подземен работник е намерен мъртъв през нощта на 29 октомври в рудник „Ерма река“ край едноименното златоградско село. За последен път Боян Димитров е видян жив преди да слезе с транспортна клетка на 300 метра под земята, за да застъпи нощна смяна като помпиер.  След като не получава обратен сигнал, че Боян е стигнал до хоризонта, на който трябвало да започне работа в непроизводствена шахта, в 21.40ч. подемчикът на импровизирания асансьор подава сигнал на спешния телефон 112. Идва екип от минно-спасителната служба, но след изтегляне на транспортната клетка, тя се оказва празна и оплискана с кръв. 

Колегите започват издирване и в продължение на 15 часа районът на трагичния инцидент щателно е претърсен, но без резултат. Трупът е намерен едва на следващия ден с дълбока рана на главата, след като се изпомпва водата в шахтата.

„Все още се изясняват причините за смъртта”, коментираха от полицията, която разследва трагедията. "Никой не знае какво е станало-клетката е затворена, има под и таван, както и две подвижни стени, които се вдигат когато влизат или излизат миньорите. Не мога да предположа как е станала тази трагедия", недоумява кметът на Ерма река Зарко Хаджиев, който също е бил миньор. Боян имал стаж като шлосер-помпиер над 8 години под земята. Съпругата му работи като шивачка в цех в селото, а след трагедията двете им момченца -близнаци първокласници, остават сираци.

Днес цялото село Ерма река се събра, за да изпрати Боян в последния му път, а   съселяните му са потресени. Всички са единодушни, че семейството било много свястно и задружно. 

Ден след трагедията в участък “Андроу” на същия рудник скален къс затисна и счупи левия крак на 40-годишен работник от Златоград. Здравко Севлиев бил машинист на товарна машина и пострадал на хоризонт 400. Той е приет за лечение в смолянската болница с фрактура на лявото бедро, без опасност за живота.

 

 

 Щиляна Чакърова

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини