Русия към ЕС: Стройте газовия хъб между Турция и Гърция

Русия посъветва ЕС още сега да започне строителство на газово-разпределителен център на турско-гръцката граница. "Южен поток" спрян по юридически причини.
След среща с руския премиер Дмитрий Медведев енергийният министър Александър Новак призова европейските си партньори да започнат изграждането на инфраструктурата на газовия център, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Основаваме се на това, че транзитният договор (за транзит на газ за ЕС през Украйна) приключва през 2019 година и обемите на газовите доставки за европейските потребители ще бъдат осигурявани на границата между Турция и Гърция", подчерта министърът.

Преди дни руската страна заяви отново категорично, че проектът "Южен поток" е закрит и "Турски поток" е единственият маршрут за доставки на 63 млрд. куб. м руски газ, минаващи сега транзитно през Украйна.

По думите на Новак, Еврокомисията трябва съвместно със страните потребители да вземе в най-кратък срок решение за развиване на собствена инфраструктура, за да бъдат доставяни на европейските потребители съответните обеми газ.

Това трябва да стане в най-кратък срок, тъй като такива големи проекти не се изпълняват за една година, а за да се гарантира, че в средносрочна перспектива ще се получава газ, е необходимо да се започне работа, е подчертал Новак.

Той е уведомил за срещата, посветена на газовите отношения между Москва и Киев, зам.-председателя на ЕК по Енергийния съюз Марош Шефчович. В разговорите е участвал и шефът на "Газпром" Алексей Милер.

Самият Дмитрий Медведев заяви, че решението на Русия да се откаже от "Южен поток" не е по политически или емоционални съображения, а по чисто юридически причини. Той поясни, че всички опити на Русия да започне работа по този проект не са дали резултат.

"Принудиха ни да излезем от проекта. Това е тъжно,но животът продължава, има куп нови идеи. Готови сме за сътрудничество, но при такива условия, при които ще успеем да се споразумеем", подчерта премиерът.

Той отбеляза, че "Южен поток" е бил добър проект и в действителност в Русия работили много сериозно по него.

Медведев заяви още, че отстъпката от цената на руския газ за Украйна ще престане да бъде в сила от 1 април, но Русия е готова на преговори.

"На 1 април този срок (на действие на отстъпката) изтича. След това, естествено, в сила остават всички положения по съществуващите договори и цената трябва да се определя въз основа на тези договори, които са базови за газовото сътрудничество между Русия и Украйна", подчерта руският премиер на срещата.

Медведев допълни, че руската страна е отворена за обсъждане на различни варианти на сътрудничество. Русия ще изпълнява поетите ангажименти по газовото споразумение с Украйна само ако Киев погаси дълга си за доставка на синьо гориво, подчерта обаче Медведев.

Той възложи на Милер да постигне погасяване на задълженията на Киев, които възлизат на 2,44 милиарда рубли и одобри съответното писмо на руския газов гигант до украинската компания "Нафтогаз".

Медведев припомни, че Русия в последно време е приела редица мерки в подкрепа на отслабващата и намиращата се в сложна ситуация украинска икономика. Същевременно той предупреди, че тази подкрепа няма да бъде безкрайна.

"Всички трябва да разберат: това все пак е добрата воля на нашата страна и такъв вид подкрепа не може да продължи безкрайно", категоричен бе руският премиер.

По думите му доставката на електроенергия от Русия за Украйна на руски цени е необходима за осигуряване на надеждно енергоснабдяване на Крим.

Междувременно българският премиер Бойко Борисов видя големи залежи на природен газ в морския газов блок „Хан Аспарух”, бли оптимист и за блоковете „Силистар" и „Терес". Борисов каза, че след решението на Русия за прекратяване на "Южен поток" се надява страната ни да остане в трасето за транзит на газ.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ba
    bat boiko
    2 -2
    18:03, 20 яну 2015
    Бойко се надява ама не
Последни новини