Задържаха българка и пакистанец за трафик на бежанци

Българка и пакистанец, подпомагали чужденци да пребивават на територията на страната в нарушение на закона, са задържани, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Работа по случая започнала на 26 декември м.г. от полицаи от столичното Пето РУ, съвместно със служители на ГД „Гранична полиция”.

Тогава, на паркинг до жилищен блок в ж.к. „Сухата река”, полицейски екип открил в паркиран автомобил „Мицубиши Паджеро” 12 чужди граждани. Те твърдяли, че са от Пакистан и Афганистан.

Шестима от тях не представили никакви документи за самоличност и обяснили, че предишния ден са преминали незаконно българо-турската граница.

Останалите шестима показали временни документи за пребиваване в различни центрове в страната, но не и такива от столицата.

В хода на разследването полицаите и граничарите тръгнали по следите на 35-годишен пакистанец с отказан статут на бежанец, който живеел в Лом, и 35-годишна българка от града.

Изяснено било, че двамата противозаконно и срещу пари помагали на 12-те преминали през границата чужденци да пребивават на територията на страната. Организирали транспортирането им до София, настаняването им в квартири, както и откарването им с автомобил до границата на страната със Сърбия.

На 20 януари българката и пакистанецът били задържани в столичното Пето РУ за срок до 24 часа.

След доклад на събраните по случая материали в Софийската районна прокуратура, на двамата са повдигнати обвинения и са им наложени мерки за неотклонение „задържане под стража” за срок до 72 часа.

Само преди дни стана ясно, че е образувана дисциплинарна проверка срещу група гранични полицаи от пункта "Капитан Петко войвода" по съмнения, че са прикривали трафик на имигранти. Разследването се води срещу 15 служители от общо 17, които работят на пункта.

Вчера пък парламентът реши оградата на границата с Турция да продължи да се строи без обществена поръчка за изпълнител, за да стане по-бързо.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини