Ден за размисъл в Гърция

Днес в Гърция е ден за размисъл преди утрешните предсрочни парламентарни избори.

До тях се стигна, след като в края на миналата година парламентът не успя и при третия опит да избере президент. Единственият кандидат за поста бе Ставрос Димас, бивш член на Европейската комисия.

Вчера приключи предизборната кампания и според последните пропучвания крайнолявата партия "Сириза" води с 4-5% пред консервативната „Нова демокрация".

Лидерът й Алексис Ципрас се закани отдавна да предоговори дълга и да прекрати непопулярната мултимилиардна спасителна програма за Гърция, която е подписана преди пет години, за да се избегне банкрутиране на балканската страна.

Ципрас поясни, че Гърция „ще възвърне достойнството си" от понеделник и няма повече да бъде „управлявана чрез имейли, изпращани от второкласно ниво служители на ЕС".

Изглежда, че премиерът Андонис Самарас, който ръководи „Нова демокрация", може да бъде наказан на изборите в неделя заради изпълнението на исканията на Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС за съкращаване на разходите.

ЕС, Европейската централна банка и МВФ са притеснени от вижданията на Ципрас за дълга, който е около 320 милиарда евро.

Някои анализатори се опасяват, че Гърция може да напусне еврозоната.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че иска страната "да остане част от нашата история, въпреки трудностите." Тя припомни, че основен в случая е принципът на солидарността.

Тя направи това изявление във Флоренция, след срещата си с италианския премиер Матео Ренци. Той заяви, че резултатите от вота не го притесняват и уважава волята на гръцките избиратели.

Според гръцкия изборен кодекс за влизане в 300-местния парламент е нужно спечелване подкрепата на 3% от гласувалите. Партията с най-голяма подкрепа автоматично получава 50 места бонус.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини