Тегленето на депозити от гръцки банки надхвърли 500 млн. евро на ден

Изтеглянето на депозити от гръцките търговски банки се е ускорило в края на работната седмица до повече от 1 милиард евро, съобщи "Ройтерс" часове преди финансовите министри от еврозоната да постигнат в Брюксел временно споразумение за удължаване с 4 месеца на помощната програма за страната.

Източник на агенцията казва, че в сряда и четвъртък са закривани сметки за общо повече от 500 милиона евро всеки ден. Това е завръщане към темпото, с което банките губиха ликвидност в седмиците преди извънредните парламентарни избори на 25 януари, на които победи радикалната левица от СИРИЗА.

Атина тепърва трябва да сглоби и представи в понеделник на кредиторите си плана от реформи и мерки, срещу които те да се съгласят окончателно да удължат отпускането на траншове, предпазващи страната от фалит.

Споразумението изтича на 28 февруари (следващата събота), но източници на атинския в."Катимерини" от финансовото министерство твърдят, че правителството може да се наложи да посегне на кешовите си депозити в търговските банки още на 24 февруари, вторник. В понеделник е банкова ваканция заради Сирни заговезни (гърците отбелязват празника по стария календар - бел.ред.) и мнозина гърци се уплашиха, че през тридневният укинед може да бъдат наложени ограничения за тегленето и изнасянето на средства, както стана в Кипър.

Само през януари от банковата система на страната са били изтеглени около 12 млрд. евро, твърдят банкери пред "Ройтерс", след което през февруари е имало забавяне.

Едни гърци просто прибират парите в касетки в трезори или ги крият вкъщи, други ги инвестират на валутните пазари, трети се насочват към облигации на чуждестранни взаимни фондове, допълва агенцията.

В този смисъл Гърция може да е застрашена от фалит, докато в същото време буквално е залята от пари в брой, пише и "Уолстрийт джърнъл". Изданието цитира правителствени източници, според които изтеглените през последните около два месеца близо 20 млрд. евро са останали предимно в страната.

При това пари в брой теглят не само по-заможните гърци, а също така и собствениците на дребен бизнес, банкови служители и дори безработни. Една от тях - 29-годишната продавачка Анастасия от Атина казва, че след изборите си изтеглила около 10 000 евро спестявания и ги скрила вкъщи. "Да, крият ги по дюшеци, саксии, пакети с храна във фризера и по други места", казва тя.

Така постъпват и по-възрастните, които обаче рискуват да станат обект на нападение от крадци, дори в елитни квартали.

По-предприемчивите казват, че засега ще държат парите си в трезор поне до лятото или искат от клиентите си да им превеждат пари за покупки и услуги в сметки на чуждестранни банки.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини