DW: Ирландия и Гърция - прилики и разлики

Ирландия, която също е има планини от дългове, следи с интерес  офанзивата на Атина за опрощаване на задълженията ѝ. Ирландците разбират гърците без обаче непременно да им симпатизират, пише Питър Хъгарти от  Дъблин. 

Цените на недвижимите имоти в дъблинския квартал Гранд Кенъл Док растат по-бързо отколкото в останалата част на Ирландия. Иновативна  архитектура, луксозни апартаменти и ресторанти, разположени над водата,  характеризират облика на квартала. В него се намира и студиото на  рокгрупата U2, както и европейските централи на Фейсбук и Гугъл.  Видимото благосъстояние в "Silicon Dock" и несекващият приток на  инвестиции сякаш потвърждават написаното наскоро в ежедневника Irish  Independent "Ние вече не сме PIIGS" - съкращение от първите букви на  страните от Южна Европа с огромни задължения: Португалия, Италия,  Ирландия, Гърция и Испания, напомняща много на английската дума "pig" (в  превод: свиня).                                                 

Мрачни спомени 

Ирландия и без това вече не може да се сравнява с ограбената Гърция, а  от тъй наречената "Тройка" на донорите от МВФ, ЕС и ЕЦБ, която  наблюдаваше реформите в страната, е останал само мрачен спомен.  Безработицата в Ирландия спадна от 15 на 11 процента. Въпреки че  страната продължава да страда от изтичане на работна ръка, особено в  западните и южните ѝ райони, броят на емигрантите намалява със същите  темпове, с които се възстановява икономиката. 

Подобно на Гърция, Ирландия също има огромни дългове. Така например  страната изразходва годишно два пъти повече средства за погасяване на  задълженията, отколкото за инвестиции в инфраструктура. Ирландците добре  помнят трудностите и лишенията от близкото минало и в този смисъл добре  разбират гърците. И в Дъблин хората излизаха, също както и в Атина, да  протестират срещу курса на икономии и налаганите им нови данъци и други  отчисления. 

Лошият пример Гърция  

От началото на рецесията в Ирландия, Гърция винаги е била давана за  пример за това как нещата можеха да са и още по-зле. Повечето медии в  Ирландия са на мнение, че Гърция заслужава облекчения, но правителството  е категорично против отписването на гръцкия дълг. Миналата седмица  ирландският финансов министър Майкъл Нунън заяви в парламента, че  категорично няма да подкрепи никакво опрощаване на гръцките задължения и  е против изключването на Гърция от еврозоната. Той определи исканията  на новото гръцко правителство като "невъзможни". 

Алън Грегори, който държи малък антиквариат в центъра на Дъблин,  споделя донякъде становището на финансовия министър. При рецесия  търговията с книги не е сигурен бизнес. Трудностите си остават въпреки  подема в икономиката. Слабото евро оскъпява вноса на редки книги от  Великобритания и САЩ. Според него е необосновано на Гърция да се  предлагат по-специални условия, когато много други хора като него  продължават да страдат. "Ирландците ще надигнат вой до небесата, ако ЕС реши да освободи Гърция от отговорност", убеден е Грегори. 

Сиймъс Кофи, преподавател по икономика в университета в Корк, дълго време защитаваше тезата, че Ирландия и Гърция нямат право да търсят  вината за собствените си грешки в международните организации.  Отговорността си е най-вече тяхна, смята той. Проблемите на Ирландия  тръгнаха от безотговорното отпускане на кредити от банките и  недостатъчната регулация на финансовия пазар. Проблемът на Гърция не са  дълговете, които тя и без това почти не изплаща, а нефункциониращата ѝ  икономика, казва Кофи. "Гърция има нужда не толкова от опрощаване на  дълговете, колкото от сигурност - тоест от чувство за стабилност, което  сега бавно се възвръща в Ирландия", казва Сиймъс Кофи.


 

Източник: дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини