Дългът е приет с одобрението на пет партии /обновена/

Пет партии в парламента гласуваха ратификацията на дълга - ГЕРБ, РБ, ДПС, БДЦ и АБВ.

Общо 223 народни представители гласуваха. От тях 161 бяха "за", 50 "против" бяха 50, само 12 се въздържаха.

Председателят на НС Цецка Цачева обяви, че предложението е прието.

Депутатите от БСП, "Атака" бяха против вземането на нов външен дълг, докато тези от ПФ се въздържаха.

Парламентарните групи на АБВ, ДПС и БДЦ, които първоначално обявиха, че ще гласуват "против" във входа на драмантичните дебати днес промениха позициите си и в крайна сметка подкрепиха искането на кабинета за новия дълг. Това стана след заявката на финансовия министър Владислав Горанов, че ще има икономии. Народните представители от ГЕРБ поискаха второ гласуване за дълга. Това предизвика поредните спорове в пленарната зала и дори временно прекъсване на заседанието.

Сред депутатите, които са гласували против изтеглянето на дълга, е съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев, съобщава агенция  "Стандарт нюз".

Дебатът продължи близо 5 часа, като междувременно министър Горанов обяви, че има 2 млрд. лв. резерви и пое ангажимент да не бъдат използвани от лимита по рамковата програма. "Поемам ангажимент поне 2 млрд. лв от този разчет, който сме направили, да не бъдат ползвани от лимита по рамковата програма за поемане на дълг. Нека тези политически партии, които повдигнаха дебата за ролята и отговорността на българския парламент като върховния орган на власт, да осъзнаят, че управлението се формира по един начин - взимане на решения и носене на отговорност", призова Горанов от парламентарната трибуна.

Преди дебатите днес Министерски съвет отложи редовното си заседание, на което Кабинетът се събира всяка сряда, за да могат всички министри да отидат в парламента за гласуването на дълга.

"Благодаря на всички парламентарни групи, на всеки един от депутатите, който с гласа си подкрепи споразумението за консултантски услуги при управлението на държавния дълг. ", написа във Фейсбук профила си тази вечер премиерът Бойко Борисов.  Според коментарът му актът на подкрепа трябва да се възпхриема не само като подкрепа към ГЕРБ и управляващите, а като акт за стабилност на държавата.

"С днешната ратификация не поемаме и лев нов дълг. В същото време съм длъжен да напомня, че цяла година повтарях, че правителството на Орешарски вдига дефицита. След като сме приели да има дефицит, днес се налага всички да плащаме сметката. Държа всички да знаят, че правителството полага неимоверни усилия да събере повече пари и резултатите вече се виждат. Въпреки това, дефицитът е 2,5 млрд. лв. Но аз вярвам в реформаторския капацитет на мнозинството. Приемам критиките, че може би в началото не комуникирахме по най-правилния начин ратификацията, заради това и отложихме с една седмица гласуването. Радвам се, че днес информационната неяснота беше преодоляна. Обществото очаква от нас стабилност и реформи, затова нека си свършим работата. Призовавам всички, когато става дума за национални приоритети, да надмогнем тесния партиен популизъм и да се държим отговорно", коментира още в социалнат амрежа Борисов.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини