ИДИЛ осъдила на смърт 13 момчета, защото гледали мач

Тринадесет тинейджъри били осъдени на смърт от "Ислямска държава" в Ирак, защото са гледали футболен мач.
Това става ясно от оповестен днес доклад на ООН, в който се посочва, че бойци на "Ислямска държава" може да са извършили геноцид срещу язидското малцинство в Ирак, престъпления срещу човечеството и военни престъпления срещу цивилни - включително деца, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Докладът се основава на интервюта с над 100 предполагаеми жертви и очевидци. 

Съветът по правата на човека на ООН започна разследване миналия септември, след като "Ислямска държава" превзе обширни части от Ирак.

Според доклада съветът е констатирал "наличие на информация, сочеща към геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления", както и че Съветът за сигурност на ООН трябва "да обмисли дали да сезира Международния наказателен съд за ситуацията в Ирак". 

Според документа налице е "явна тенденция на нападения" на "Ислямска държава" срещу язидите и християните, а също и срещу други малцинства, докато е обсаждала различни градове и села в Ирак. 

Следователите от ООН също така цитират твърдения, според които организацията е използвала забраненото химическо оръжие хлор срещу иракски войници в западната провинция Анбар през септември.

Пленени жени и деца били третирани като "военни трофеи" и често били подлагани на изнасилвания или сексуално робство, се казва в доклада. 

Според документа ислямските шериатски съдилища на "Ислямска държава" в Мосул са раздавали жестоки наказания, включително убийство с камъни и ампутация. 

Следователите от ООН посочват също, че според доста твърдения иракските сили за сигурност са използвали варелни бомби - оръжие, което поразява целите си безразборно и е забранено съгласно международното право. 

Тези данни обаче изискват по-подробно разследване, се казва в доклада.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини