Българка постави световен рекорд на 42 км гребане

Българската състезателка по гребане Цвета Иванова постави нов световен рекорд на класическата маратонска дистанция от 42,195 км на гребен ергометър. Рекордното гребане Цвета Иванова направи вчера (21 март) в Националната спортна академия "Васил Левски". Състезателката на СК - НСА "Васил Боянов" измина дистанцията за 3:00:28,9 часа, като подобри досегашния рекорд на планетата на новозеландката Ерин-Моник Шелтън от 3:00:45,0 часа, който бе поставен през далечната 2004 година.

Дистанцията от 42,195 км беше премината от Цвета Иванова без почивка и ставане от тренажора, като българската състезателка по гребане имаше само няколко съвсем кратки прекъсвания, за да пие вода. Рекордът бе направен под вещото ръководство на личния й треньор Никола Господарски.

Натоварването на тази маратонска дистанция е изключително голямо, както физически, така и психически. Последните 10 км Цвети Иванова, получи криза и загуби голяма част от аванса си, а след финала беше близо до хипогликемичен шок, но въпреки това постави нов световен рекорд.

Маратонската дистанция от 42,195 км е официално призната от "Concept2" (б.а. фирмата производител на най-добрите гребни ергометри в света), като в нея се води статистика за световните рекорди от 2000 година, малко преди да въведат РМ-мониторите.

Световният рекорд на Цвета Иванова вече официално е признат от Concept2 и Международната федерация по гребане (FISA), като се очаква до няколко дни в България да се получи и официален документ за ратификацията на най-доброто постижение в света.

Цвета Иванова е на 17 години и тренира в СК - НСА "Васил Боянов" от 4 години. Първият й треньор и е легендарната Верка Алексиева, а после започва съвместна работа с Никола Господарски. Иванова редовно печели медали както на състезания по гребане на вода, така и на ергометър от състезанията от държавния спортен календар, но все още няма златен медал в България, където през последните няколко години доминира Десислава Георгиева от клуб Черпоков (Пловдив). На международната сцена Цвета Иванова е печелила бронзов медал в дисциплината четворка скул зда девойки (JW 4x) от Балканиадата в Белград през 2013 година.

В момента Иванова завършва средното си образование и вече е приета да учи в университета Йейл в САЩ с пълна стипендия! От Харвард, както и от още няколко университета в САЩ, също имаха сериозен интерес да привлекат българската състезателка, но Иванова предпочете офертата на Йейл.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини