Гърция готова на компромиси, но не и да бъде унижавана

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви пред съпартийци, че е готов да сключи разумно и дългосрочно споразумение с международните кредитори за дълга. Той обяви, че е склонен на компромиси, но не и страната да бъде унижавана.

По думите му, преговорите са на финалната права и остро критикува неназовани конкретно по име източници, които вече оповестиха, че сделка няма да има. Той "препоръча" на критиците си да не пречат на преговорите, за онези, които искат да преговарят, да го направят. Ципрас поиска от кредиторите уважение и заяви, че правителството изпълнява дълга си и е време Европа да направи същото. Ципрас също така е критикувал "неизпълнимите" условия на МВФ.

Ципрас дойде на власт с намерението да предоговори дълга и да отърве страната от тежките икономии. По-късно обаче заяви, че е склонен на известни компромиси. Съпартийци от "Сириза" обаче са заявили, че няма да подкрепят споразумение, което все пак включва такива драстични мерки. Някои от тях са стигнали дотам, че не изключват излизането на Гърция от еврозоната и не считат това за катастрофа.

До 5 юни Гърция трябва да направи нова вноска в Международния валутен фонд. Атина иска кредиторите да отпуснат 7,2 милиарда евро по спасителната програма, но еврозоната настоява за реформена програма от страна на гръцкото правителство.

 Гръцкият премиер Алексис Ципрас проведе в петък " приятелски и конструктивни" разговори за дълга с лидерите на Франция и Германия, но без признаци за пробив преди крайния срок през юни.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви тогава, че все ощеима много работа за вършене преди да се постигне споразумение с Гърция.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини