Сблъсъци между стотици протестиращи и униформени в Гърмен

Над 500 протестиращи от селата Гърмен, Марчево, Огняново и от град Гоце Делчев са влезли в преки сблъсъци с полицията при опит да проникнат в циганския квартал „Кремиковци" на община Гърмен, съобщава БНР. Това е станало малко след 11.30 часа.

По-рано, в 10.30 часа над 500 души от Гърмен и Марчево блокираха пътя между двете села, както и този за архитектурния резерват „Ковачевица", съобщава БГНЕС. Протестиращите, към които се присъединяват още много хора, настояват незаконно живеещите в кв. „Кремиковци" цигани да бъдат изселени.

Припомняме, най-малко 8 души бяха арестувани снощи, след етнически сблъсъци между българи и цигани в община Гърмен. Четирима са пострадали, трима са в болница. Скандалът, избухнал около 17:30 часа вчера, когато група цигани била помолена да намали музиката. Вместо това последвала атака с камъни, с брадви и колове. Полицията прегради входа към циганската махла и остана там през цялата нощ. Нови сблъсъци не е имало.

Димитър Стоянов от село Марчево коментира, че в гърменския кв. „Кремиковци" живеят 1000 души. Предишният кмет Ахмед Башев ги бил настанил с документ с невярно съдържание. По думите на Стоянов, циганите опустошавали всичко - лозя, поля, ниви. Хората са изоставили всичко.

Столичанин с националния трибагреник заяви, че е дошъл да подкрепи местните хора, които не издържат на циганските набези. Той коментира, че това не е свърталище на крадци и разбойници. Циганите се били заселили в Гърмен от Пазарджик, Петрич и други места. Мъжът смята, че местните цигани били кротки, но пришълците създавали проблеми. Той е категоричен, че щом пребивават незаконно в квартала, трябва да бъдат изселени принудително.

Протестиращите се заканват да не мръднат цял ден от пътя, докато не бъде направена проверка на живущите в квартала. Те не пропускат нито един автомобил. На мястото има полицаи, сред тях и спецотряда за издирване и задържане към ОД на МВР в Благоевград.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Гъ
    Гърмен
    5 -22
    13:08, 24 май 2015
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ja
      Jack Bauer
      22 -3
      18:11, 24 май 2015
      Да и аз съм за толерантността, но когато е оценена. А с мангустите не е така. Не стига, че не работят и чакат само на НЕЗАСЛУЖЕНИ помощи, ами опоскаха всичко което можеше като скакалци, нападат беззащитни хора, грабят ги и ги тормозят. И подкрепяни и подстрекавани от "дпс ет" си мислят, че са недосегаеми и могат да правят каквото си искат. ДА, АМА НЕ. Всяко търпение си има граници. Сега в Гърмен, скоро и другаде. Щом държавата не взема мерки, хората ще го сторят.
  • 2
    Сп
    Справедливост
    31 -3
    13:48, 24 май 2015
    Сблъсъци и толерантност….. А бе ако ножа ти е опрял до кокала – можеш ли да викаш : Режи по толерантно бе ! Ако по сред бял ден ти влизат в бедната къщичка дузина циганина и ти вземат кокошките, ако си сама останала жена в къщи и по цяла вечер не спиш от страх от набези, ако ти режеш напролет лозе, копаеш го, пръскаш го и накрая циганите го обрали, че и конете си пуснали вътре – бе каква ти толерантност ? Има и още мноооого ако..! Сигурно и в Батак затворилите се българи са се надявали на толерантност от страна на башибозуците..сигурно! Разбира се, че решаването на този проблем не би трябвало да е в ръцете на потърпевшите. Но докато БББ е в Рим, кой да застане зад беззащитния? Ами ясно е – ДПС и оня – бивш член на на БКП, бивш агент на ДС и сега депутат на ДПС – Башев! Ако ДПС бяха на власт – циганите нямаше да надуват музиката и щеше да има благосклонна толерантност /не наглост/ от тях……..
  • 3
    11
    112233
    31 -1
    13:57, 24 май 2015
    верно е че опустошават всичко. в баирите ни е като в парк, по-населено е с ц*****, от колкото са селата ни. като хлебарки са.. изядоха всички костенурки, зайци и таралежи. гъби вече не растат защото ги вадят с мицела. мицела им го плащали доста скъпо. да не говорим че незаконно изсичат дървета.. безчинстват безнаказано, а ние и помощи им даваме
  • 4
    Е това тъп народ сме траем и товЕ даже и магаретата ни завиждат за търпението
  • 5
    _1
    _1432490315
    7 -1
    20:56, 24 май 2015
    Ефрейторе,къде си бе мама му стара,толкова матриал има за камерите,еееххх

Още новини

Последни новини