Гърция няма пари за плащанията по дълга към МВФ

Вътрешният министър на Гърция Никос Вуцис: Нямаме 1.6 млрд. евро за вноски през юни
Гърция не може да извърши плащанията по дълга към Международния валутен фонд (МВФ) през следващия месец, защото няма пари.
Това заяви министърът на вътрешните работи Никос Вуцис, цитиран от Ройтерс и БТА.
 
"Четирите вноски за МВФ през юни са 1,6 милиарда евро, тези пари няма да бъдат дадени и ги няма, за да бъдат дадени", каза Вуцис в неделното шоу на гръцката телевизия Мега. 

Това е най-категоричното изявление от Атина за вероятността от изпадане в неплатежоспособност, ако преговорите с кредиторите се провалят, посочва Ройтерс. 

Преговорите с кредиторите от Европейския съюз и Международния валутен фонд се проточват вече четири месеца. Успешното им финализиране би отключило помощ в размер на 7,2 милиарда евро, но преговорите зациклиха около реформите за пенсионното осигуряване и пазара на труда, предложени от кредиторите. 

Запитан дали се тревожи от "кредитно събитие" (длъжникът е в неплатежоспособност по графика на плащанията или подава молба за обявяване в несъстоятелност, или дългът - в облигации, бива преструктуриран), Вуцис каза: 

"Ние не се стремим към това, ние не го искаме, това не е нашата стратегия". 

Гръцкият министър на производственото преструктуриране, околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис, който е представител на твърдолинейното крило в управляващата партия СИРИЗА, заяви вчера пред съпартийци, че през следващите дни правителството трябва да подготви гръцкия народ за ситуация, при която не е постигнато споразумение, отговарящо на обещанията на СИРИЗА, предаде Ройтерс. 

"През последните четири месеца така наречените институции подложиха гръцкия народ набавно изтезание, една от най-ужасните практики на изнудване в световната история, за сметка на страната", заяви Лафазанис. 

Той посочи, че правителството трябва да бъде готово за всякакви възможни алтернативни решения, за да избегне нови мерки за икономии и приватизации. 

Варуфакис: Катастрофа, ако напуснем еврозоната

Финансовият министър Янис Варуфакис заяви по-рано, че Гърция е направила "огромни крачки" към постигане на споразумение с международните кредитори, за да предотврати фалит. 

"Сега е ред на институциите да свършат своето. Ние изминахме три четвърти от пътя, те трябва да изминат една четвърт, за да ни посрещнат", каза Варуфакис в емисия на Би Би Си. 

Гръцкият финансов министър допълни, че ще бъде "катастрофално", ако Гърция напусне еврозоната, като прогнозира, че това ще бъде "началото на края на проекта за обща валута". 

Варуфакис отбеляза, че през последните четири месеца Атина е успяла да плаща пенсии и заплати, както и задълженията си към МВФ за сметка на 14 процента от брутния вътрешен продукт, справяйки се "забележително добре" за икономика, която няма достъп до финансовите пазари. 

"В някакъв момент ние няма да бъдем в състояние да го правим и в някакъв момент ние очевидно ще трябва да направим този избор, който на нито един финансов министър не трябва да се налага да прави", каза Варуфакис.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини