10 пъти над смъртоносната радиация във "Фукушима 1"

Нивото на радиацията във втори реакторен блок на "Фукушима 1" е 10 пъти на смъртоносното. Данните са получени от радиоуправляема сонда, съобщaва BBC News.

Според тяхната информация радиацията е в много повече от предполагаемото. Освен това се е установило, че водата, с която охлаждат реактора е недостатъчно и той продължава да е прегрят.

За намиращите се в съседство няма пряка опасност, но според специалистите демонтажът на реактора ще бъде сложна задача. При отчетените нива радиация дори автоматиката не работи безпроблемно, а за изпращането на хора и дума не може да става.

Сред опасенията на специалистите, цитирани от агенциите, са и тези, че при ново земетресение или цунами може да бъде повредена временната система за охлаждане на реактора. Последиците от това са непредсказуеми.

Представител на оператора Tokyo Electric Power Co (Tepco) е признал, че ситуацията на другите два пострадали реакторни блока може да е още по-лоша. Там предстои да бъде изпратена сонда.

След разрушителното цунами през март 2011 год., което изкара от строя охлаждането на реакторите в АЕЦ „Фукушима 1”, населението от близките населени места е евакурано. Чернобилският сценарий бе избегнат благодарение на временната система за охлаждане на реакторите, която успяха да пуснат специалистите. Под натиска на общественото мнение японското правителство бе принудено да спре повечето от атомните реактори в страната. В момента е останал да работи само един от 54-те реактора в Япония. Той ще спре през май.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини