46-метров астероид всява паника! Лети покрай Земята!

Астероид с размерите на самолет днес ще премине покрай Земята! Дано!

Астероид, който достига до 46 метра в най-широката си част, се очаква днес да премине покрай Земята. Въпреки това астрономите са нащрек – всяко събитие е в състояние да промени траекторията на космическия обект и да го насочи към нашата планета, всяват паника любители на научната фантастика.

Според данните, които са разпространени от редица електронни издания, очаква астероидът да премине на разстояние от около 230 000 километра от Земята, пише vsekiden.com, позовавайки се на информация на НАСА.

Американски астрономи се опитват да наложат спокойствие, като оповестяват, че опасност от сблъсък няма, въпреки това евентуални апокалиптични сюжети продължават да набират популярност.

Учените допълват, че за астероида, който ще премине покрай Земята днес, се е знаело още от 13 март. Тогава той е бил засечен за първи път, но е било изчислено, че разстоянието, на което той ще се движи от Земята, е прекалено голямо, за да съществува какъвто и да било риск. И все пак – километрите, които ще разделят планетата ни от движещото се космическо тяло, са два пъти по-малко от тези, които разделят Луната от Земята.

От изданието допълват, че това е третият астероид, който преминава покрай планетата ни в рамките на последната седмица. Този, който обаче днес ще премине, е най-големият, затова и вълнението е най-силно.

Източник: razkritia.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини