112 жени от Смолян се прегледаха за рак на гърдата

д-р Младенов откри само една пациентка с проблем, останалите 111 не са застрашени от най-разпространеното раково заболяване при жените

112 жени от Смолян се прегледаха за рак на гърдата. Комплексното мамологично изследване, включващо консултация, палпация и ултразвукова диагностика беше извършено от д-р Младен Младенов – акушер – гинеколог и мамолог в АГ болница „Света София”.

Според него пожелалите да се изследват жени от Смолян имат много добра  здравна култура и са грижовни към своето здраве.

Резултатите са показали, че повечето от тях имат кисти на млечната жлеза.

Само при една жена е установен проблем, изискващ допълнителни изследвания.

Д-р Младенов уточни, че кистите не са патология и не се нуждаят от специално поведение, а само от наблюдение. Единственият проблем, който може да възникне при тези жени е увеличаване обема на кистите, болка или възпаление. Постепенно с напредването на възрастта, с настъпването на менопаузата и намаляването на хормоналното ниво, кистите в повечето случаи се резорбират и изчезват. Специалистът посочи и основните 5 стъпки, които биха могли да ограничат риска от рак на гърдата:

  • По възможност ранно раждане (от биологична гледна точка това е възрастта до 25 години);
  • Двигателен режим – активното движение статистически намалява риска
  • Спазване на нормално телесно тегло;
  • Избягване на неконтролируемата употреба на хормонални препарати ( това не се отнася за хормоналните контрацептиви, които според д-р Младенов не водят до рак на гърдата);
  • Диета с хранителен режим, при който има намален прием на мазнини, червено месо и алкохол.

Д-р Младенов посочи, че според Европейската стратегия за превенция и ранно откриване на рак на гърдата, жените на възраст 30 - 40 години трябва да следят състоянието на гърдите си веднъж годишно чрез ехография, а тези над 40 години чрез мамография на всеки 2 години.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини