„101 каба гайди” обраха наградите на национален конкурс

Смолянските музиканти от гайдарски състав „101 каба гайди“ се представиха блестящо и обраха почти всички награди на X-я национален юбилеен конкурс за гайдари „Вълшебни ритми“ в Нови Пазар, съобщи художественият ръководителя на оркестъра Костадин Илчев.

На родопските майстори на традиционния инструмент бяха присъдени 7 първи, 2 втори, 1 трета и 1специална награда в различните категории за изпълнители, а ръководителят на оркестъра Костадин Илчев получи приз за високите си успехи в обучението на изпълнители на каба гайда.

Гайдарите, сред които бяха Никола Марковски, Райчо Палагачев, Алекс Димитров, Михаил Сакалиев, Христо Янев, Стоян Янев и Иван Дурев,

 участваха и в трите възрастови групи на състезанието - което се проведе между 20 и 22 април в читалище „Христо Ботев-1872“ в Нови Пазар.

 Организатори на фестивала са Министерство на Културата, Министерство на Образованието, Младежта и Науката и Община Нови Пазар.

 Музикантите се състезаваха в категорията за изпълнители на каба гайда, както и  в трио и един дует в категорията на камерни гайдарски състави до 7 човека. Смолянчани свириха и в категорията за гайдарски състави над 7 човека с един октет. За пореден път журито обяви школата на Костадин Илчев за най-добрата за каба -гайдари в Република България.

Представители на „101 каба гайди” участват за четвърти път в този фестивал и за пореден път получават признанието на журито с председател проф. Милчо Василев, който е ректор на Академията за Музикални и Танцови Изкуства в Пловдив.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини