Режат опасните дървета в Смолян

7 опасни дървета по улиците на Смолян са премахнати от началото на пролетния сезон, съобщи инж. Людмил Гочев, ландшафтен архитект на „Титан Клинър”.

Още над 30 други са подкастрени, като дейностите ще продължат до края на месеца. Заради тежката зима, работата по обезопасяване на  дървета, подкастрянето им и оформянето на храстите, тази пролет започнаха два-три месеца по-късно.

 „Въпреки, че подрязването приключва в края на април, работата по зелената система на Смолян ще продължи, тъй като все още има опасни клони, които трябва да се подкастрят и през лятото”, отбеляза инж. Гочев.

Рязането на дървета и клони обаче става след заявка и нареждане от общината в града, след като е сезирана от гражданите с молба или жалба.

Със заповед на кмета на общината се сформира комисия, която прави оценка на даденото дърво и ако застрашава минувачи, се дава становище за премахването му.

 В частните имоти, собствениците сами трябва да поемат ангажимент за премахването им.

В Смолян дърветата с височина над 17-20м. са значително количество, а заради височината им са уязвими при силен вятър и дебел сняг и застрашават сградите в близост.

Екипите на „Титан” срещат сериозни трудности при изпълнение на заявките на общината за премахването им.

 Най-честият проблем  са множеството паркирани автомобили, които затрудняват достъпа на служителите.

 Това налага да се поставят табели, за да се призовават собствениците да не паркират в деня, в който се предвиждат дейности.

Друг проблем са кабелите на кабелните телевизии, интернет, телефони, а на места и електрически. Така вместо служителите да свършат бързо своята работа се налага първо да разплитат и обезопасяват проводниците.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини