ПРИСТРАСТЯВАНЕ КЪМ ЗАХАРТА

Със сигурност на всекиго му е ясно, че захарта изобщо не е сред полезните храни. Повечето обаче си казват „Е, един живот живея, нищо няма да ми стане от малко сладко“.

Проблемът е, че никога не свършва с малко. Захарта има способността да кара хората да се пристрастяват към нея и да изяждат големи количества захарни изделия. Това води до омагьосан кръг, в който тялото желае нещо, което му вреди, но го кара да се чувства добре.

Освен това захарта може да ви накара да се почувствате изморени. Отначало ви зарежда с енергия, но след това настъпва изтощение и нужда от още.

Това обаче е по-малкият проблем. По-големият е, че високата консумация на захар води до увреждане на сърдечно-съдовата система и черния дроб, a също така може да повиши риска от инсулт и рак.

За да се предпазите от излишна консумация на захар, заменете вафлите и шоколадите с плодове и ядки. Научете се да четете етикетите с хранителното съдържание на продуктите. Ако мазнините надвишават 10% от калоричността, смятайте, че изделието е неподходящо за човек, държащ на своята линия.

Същото важи и за захарта. Ако тя е в големи количества, фигурира на първо или второ място в списъка на съставките. Често след ядене ни се иска нещо сладичко, но вместо да посягате към бисквитите и тортата, изберете пресен плод или плодово кисело мляко, а сладкишите оставете само за удоволствие при празнични случаи.

Ако имате проблеми с теглото, намалете количеството на консумираната храна. Рязко ограничете приема на мазнини от всички възможни източници. Намалете консумацията на празни калории от захар и продукти, включващи захар, например безалкохолните напитки. Пийте безалкохолни напитки с диетични подсладители, напр. аспартам.

Ограничете алкохола. Увеличете физическата си активност, правете поне 30 минути дневно това, което обичате: ако обичате да се разхождате – ходете пеша, играйте футбол, възстановете практикуването на любимия спорт.

Източник: Edna.BG

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини