Фучиш на червено, оставаш без книжка. Преглед на националния печат

„Стандарт": Катар и Турция ни строят аутобан

За тристранно проектиране и построяване на магистралата Свиленград-Русе си стиснаха ръцете в "Евксиноград" българският премиер Бойко Борисов с колегите му от Катар шейх Хамад бин Джасем ал Тани и от Турция Реджеп Тайип Ердоган.
"Заедно ще строим скоростния път или магистралата Свиленград-Русе, заедно с пристанището и допълнителен мост или тунел под Дунав в зависимост от това, как ще се разберем с румънската страна. В 11 ч следващия четвъртък в София се срещат строителните министри на трите страни, за да обсъдят трасето, отчуждителните и законовите процедури, рентабилността на проекта - да се отчете броят на минаващите автомобили и да се изгради консорциум за проектиране и изграждане на този път", посочи Борисов. И уточни, че проектът е извън европейските програми, по които имаме кофинансиране.

„Труд": Алексей Петров остава в ареста

Софийският апелативен съд (САС) остави Алексей Петров окончателно в ареста, съобщиха от съда.
Днес беше разгледана жалбата срещу определението на Софийския градски съд (СГС) от 3 май 2012 г., с което е била изменена мярката за неотклонение на подсъдимия по наказателно дело Алексей Петров от „подписка" в „задържане под стража". Софийски апелативен съд намира определението на СГС за правилно и законосъобразно, поради което го потвърждава.

„24 Часа": Сливенгейт влиза в парламента - ГЕРБ прави анкетна комисия

ГЕРБ внася предложение за създаване на временна анкетна комисия, която да разследва изнесения в медиите случай за купуване на гласове на изборите в Сливен, обяви вчера шефката на групата Искра Фидосова.
Записът бе публикуван 2 дни преди конгреса на БСП, но от началото на месеца се върти в местен сайт. В него председателят на БСП в Сливен Мартин Славов се договаря с Галин Кънчев, бизнесмен и общински съветник, срещу 100 000 лв. да се откаже от кандидатиране за кмет и да организира номиниране на бизнесмена. Двамата обсъждат как да нагласят това и с какви пари да контролират вота.

„Стандарт": Социални работници на протест

Социални работници от цялата страна протестираха за един час вчера с искане за увеличаване на заплатите им с 35% и за подобряване на условията на труд. Средната заплата в гилдията е 400 лв. и не е променяна шеста година. Условията на труд ще бъдат подобрени поетапно, увери шефът на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов. Договорени са ремонти в 89 дирекции. "Трудно е обаче да изпълним искането за повишаване на заплатите - трябват 15 млн. лв., които не са предвидени в бюджета", заяви Иванов. В системата работят 5000 социални работници.

 

„Дума": Музейните работници на протест на празника си

В Международния ден на музеите работещите в музеите и галериите у нас протестираха символично срещу ниското заплащане на труда им. Музейните работници раздаваха вчера протестното си писмо на посетителите.
Специалистите в музеите и галериите обявиха, че протестират и срещу подценяването на обществената роля на професията и голите обещания на правителството за промени в сектора. Работещите заявиха, че кризата в духовността е по-страшна от икономическата криза. Те припомниха, че културен туризъм не се прави без музеи, че гилдията застарява, а ниските заплати демотивират младите специалисти. На този фон музеите и галериите изостават от европейското и световното ниво.

„Новинар": Фучиш на червено, оставаш без книжка

Всеки шофьор, който мине на червено, ще се наказва с отнемане на книжката за месец и глоба от 200 лева. Това решиха депутатите с приетите на първо четене поправки в Закона за движение по пътищата. Санкцията ще важи и когато водачът не спре на пешеходна пътека. Предложенията са внесени от депутати от ГЕРБ и са част от мерките на управляващите за намаляване на жертвите на пътя.
Поправката обаче срещна отпора на опозицията. Според БСП мярката е прекалено крайна и трябва да се прилага само, когато при преминаването на червен светофар се стигне до инцидент. Социалистите предложиха да се направи експеримент колко коли на светофара на Военния клуб в София ще минат между червено и жълто, защото някой друг им е препречил пътя. От ГЕРБ обаче отвърнаха, че неслучайно в Германия родните книжки не се признават.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини