Кмет от ДПС: "Циганите на сапун, турците на нож". Преглед на националния печат

24 часа: 5 поръчкови убийства, свързвани с Брендо

Между 2005 и 2011 у нас стават пет поръчкови убийства, които се свързват, макар и косвено, с арестувания преди дни Евелин Банев - Брендо, и с тарафика на кока от Латинска Америка и свързаното с приходите изпиране на пари. Убитите са сред най-близкото обкръжение на Брендо, както и чрез замесени със свои фирми или като гаранти при транспортирането на наркотика, съобщи в. "168 часа".

Първи загинал баджанакът на Брендо - Константин Дишлиев. Той бил до джипа си "Порше Кайен" на излизане от столичен индийски ресторант, когато бил застигнат от куршум. Убийството се случило пред очите на приятелката му Десисалава, която е сестра на съпругата на Брендо. След смъртта му се установило, че през офшорка на негово име и през фирмените му сметки са превеждани огромни суми на испанска наркоорганизация за картел във Венецуела.

 

24 часа: Кмет от ДПС: "Циганите на сапун, турците на нож"

"Циганите на сапун, турците на нож". С тези думи кметът на Джебел Бахри Юмер обяснил политическата ситуация с малцинствата в страната по време на празника на града в събота. Според Юмер България върви към нов Възродителен процес. Това разкри в ефира на Би Ти Ви депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. Тя не беше допусната до трибуната, за да отправи приветствие към жителите на Джебел.

ДПС насажда етническо напрежение в града, категорична е Караянчева.

Тя се оплака, че хората на Ахмед Доган нарушили правата й, въпреки че самите те се борят за права и свободи.

ДПС се страхува от нарастващата сила на ГЕРБ в смесените райони и това породи подобно отношение, смята депутатката.

 

Труд: Народът се жалва от груби лекари

Народът все по-често се жалва от грубото отношение на докторите. И пише жалби до здравната каса когато го обиждат, навикват го по коридорите или се подиграват с недъзите му. Според справка, изготвена по молба на "Труд от здравната институция, 1/3 от всички сигнали са отчетени като основателни. При нас всяко второ оплакване е за лошо отношение, коментираха от Националната пациентска организация.

В НЗОК през 2011 г. са постъпили 613 жалби заради недоволство от бели престилки от доболничната помощ (става дума за обслужване от личните лекари, специалистите и техните медсестри). През 2010 г. броят им е бил 831.

Труд: Вече сме под щита на НАТО

"Днес, точно в 17,05 ч (1,05 ч в понеделник, българско време - б.р.) обявихме, че първият етап на противоракетната отбрана (ПРО) на НАТО за европейската територия на алианса вече действа." Това заяви външният ни министър Николай Младенов, който е част от българската делегация на срещата на върха на НАТО в Чикаго.

"На този първи етап страните, които участват в рамките на европейския континент, са Турция, Румъния, Италия, Испания и Полша, които със своите способности и със своите територии позволяват реално цялата територия на България да бъде защитена от тази нова заплаха, която може да се появи от регионите на нестабилност", обясни първият ни дипломат.

 

Стандарт: Митничарите с 3 тайни джоба

Новите сака на митничарите ще имат три тайни джоба. В тях те няма да прибират рушвети, а ще държат лични вещи, документи и джобни. Привилегията обаче е само за мъжете. Тениските и полите на митничарките няма да имат джобове. Така дамите ще бъдат по-елегантни, макар и без скривалища в облеклото. Това предвиждат изискванията за новите зимни и летни костюми на служителите в Агенция "Митници". Ушиването на дрехите ще бъде възложено чрез обществена поръчка. Доскоро в нета вървяха шеги, че джобовете на митничари и катаджии трябва да бъдат зашити, за да няма къде да крият рушветите. Друга идея беше да се сложи лимит на джобните. При последната акция срещу корумпирани митничари в Капитан Андреево се оказа, че за една смяна служителите са събрали 14 бона.

Стандарт: Чиновници с бонус дом

Общински жилища, паркинг и места за децата в забавачки, ясли и училища - това са само част от екстрите, които ще получат чиновниците от туризма и агенцията по рибарство, които ще бъдат преместени в Пловдив и Бургас. В сряда правителството ще вземе решение за изнасянето на близо 130 чиновници от София, с което ще се даде старт на децентрализацията на администрацията. Двете дирекции, които отговарят в Министерството на икономиката за туризма, и ресорният зам.-министър Иво Маринов ще се настанят в Къщата с часовника в сърцето на Пловдив. За агенцията по рибарство и аквакултури от областната управа и общината са предложили две сгради - бившия профсъюзен дом в Бургас или в база на територията на пристанището, където ще бъдат закотвени и катерите на агенцията.

Монитор: Джипита отказват да отидат на село

Джипитата масово отказват да станат доктори на село. 740 лекарски практики в страната стоят празни, а в здравните пунктове в над 1300 села и малки градчета прегледите се извършват от фелдшери и медицински сестри. Това показват справки на районните здравноосигурителни каси и сдружението на общопрактикуващите лекари. 580 000 души пък нямат свой личен лекар по местоживеене и пътуват километри до градовете за всяка рецепта. Повечето от тях са пенсионери над 76-80-годишна възраст. Кандидати за джипита в Гоцеделчевско и Разградско например няма, въпреки че здравната каса предлага бонуси от 120 до 1250 лв. върху парите на докторите за тези населени места.

 

Монитор: Трус погреба седем души в Италия

Седем жертви преброиха екипите на Гражданска защита, които вчера през целия ден оказваха помощ на пострадалите от разлюлялата се земя на италианската област Емилия Романя. Първият и най-силен земен трус с магнитуд от 6-а степен по скалата на Рихтер бе в 4,04 часа сутринта, като епицентърът му бе на 36 километра северно от Болоня край село Сан Феличе Сул Панаро.

Монитор: 12 млн. теста на тото за матурата

12 млн. комбинации oт въпроси ще се въртят за матурата по български език и литература, която се провежда днес. Всичките многобройни варианти са в компютър и на случаен принцип, както при тотото, трябва да се сформира окончателният тест. За втора поредна година изпитният вариант се сглобява в последния момент, за да няма изтичане на информация. Тестът, върху който зрелостниците умуват днес, се състои от общо осем сегмента и съдържа 40 въпроса.

Сега: Рекорден ръст по време на криза отчете пазарът на лекарства

Въпреки кризата и обедняването българите купуват все повече лекарства, а държавата не успява да проведе адекватна политика в сектора. През 2011 г. и потреблението, и пазарът бележат нови рекордни нива и ръст. С близо 200 млн. лв. е нараснал пазарът на лекарства у нас през 2011 г., сочат данните от годишния доклад на изпълнителната агенция по лекарствата. За м.г. у нас са продадени медикаменти на стойност 1.868 млрд. лв.

Дума: Очакват с 20% по-ниски добиви от зърно

По-лоша реколта с повече разходи очакват през тази година от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Заради неблагоприятните климатични условия добивите от рапица, ечемик и пшеница ще са с около 20% по-ниски спрямо предходната година. Това означава, че зърнопроизводителите ще приберат около 3-3.5 млн. тона жито.

Според НАЗ, за да има успешно земеделие, трябва да се гарантира устойчивост на доходите, независимо от това дали годината е добра или лоша, каквато е и европейската практика.

Основната причина за високата себестойност на земеделската продукция и намалената конкурентоспособност на отрасъла са липсата на дългосрочна правителствена стратегия за развитие на земеделието и на буфери за преодоляване на климатичните и пазарните катаклизми, смятат от асоциацията.

Заради нерешените проблеми с намалението на ставката на акциза върху дизела за земеделски нужди, финансовата рамка за сектора и данъчната политика, както и климатичните причини, зърнопроизводителите очакват да работят на загуба тази година.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини