Обявиха бедствено положение в Пернишко

Заради силното земетресение през нощта в Пернишка област бе обявено бедствено положение. Язовир "Студена" до града ще бъде изпуснат превантивно. Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обаче увери, че няма поражения по язовирната стена и опасност за хората. Тази сутрин тя посети "Студена", предаде “Фокус”. "Целта на посещението ми е да видим какво е състоянието на язовирната стена, защото имаше невярно пусната информация, че има проблем", каза Павлова пред журналисти.
"Аз имам уверението, че няма проблем и няма основание за притеснения. Язовирната стена е в добро експлоатационно състояние, няма поражения. През цялата нощ, още от 03,30 часа, са направени първите проверки и инспекции. Включително ще влезем в кухата част на язовирната стена, за да се уверим, че няма проблем. Няма риск за спукване на язовирната стена. Тя е споена изключително качествено", увери министърът, която беше категорична, че няма нужда хората в района да напускат домовете си.

Епицентърът на земетресението с магнитуд от 5,8 по скалата на Рихтер  бе на 10 км от Перник.

Масово хората започнаха да напускат града след труса, след като се появиха слухове, че стената на язовира, който е на около 10 км от града, е напукана. 
Кметът Росица Янакиева също бе категорична, че няма такава опасност.

"Язовирната стена, включително и вътре, е проектирана и строена при сеизмична издръжливост до 8 степен по скалата на Рихтер. Тя е куха. 5,9 беше днес земетресението, така че всички да запазят самообладание", призова пред БНТ и инж. Искра Златанова, управител на ВиК-Перник. Тя посочи, че екипи на „Гражданска защита” поддържат непрекъсната връзка с нея и с „Язовири и каскади”.
"В момента нивото на язовир „Студена” е около 21 млн. кубика при завирен обем 25 млн. кубика. Така че всички граждани да бъдат абсолютно спокойни", добави Златанова.

Въпреки това язовирът ще бъде изпуснат превантивно, каза по-рано пред Нова телевизия главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност"- София. 

Днешният ден е обявен за неработен за администрацията, детските градини и училищата в града, съобщи областният управител Иво Петров, цитиран от БТА. През три часа заседава Кризисен щаб.
Ще бъде открита приемна за граждани на входа на общината, съобщи зам.-кметът Симеон Василев. На открито ще има пунктове за продажба на хранителни стоки.

Понеже вторичните трусове продължават, към хората е отправен апел да не се прибират по домовете си. На различни пунктове местната организация на БЧК е раздала минерална вода, заяви председателят на пернишката структура на БЧК Наташа Минева.
По наблюдение на организацията хората са започнали да се запасяват с хранителни продукти и масово да напускат града при роднини в близки села. Въпреки това, не се усеща голяма суматоха, твърди Минева.

Кризисният щаб обяви телефони за сигнали - 076 684 212 и 0887 803 686.

ТЕЦ "Република" чака разрешение да бъде включена, съобщи за БТА управителят на "Топлофиudция" Стойчо Василев. Веднага след земетресението работата на централата е била спряна.
"Паднала е първа охладителна кула на централата. Учудвам се на здравината на сградите, пораженията не са големи", коментира пред БТА главният архитект на общината Маринела Чолева.
По-рано стана ясно, че има и паднали къщи.

Тази сутрин в Перник хората се поздравяват с "Живи и здрави!". Централният пернишки храм "Св. Иван Рилски" отвори от рано и приема перничани, които влизат за успокоение да запалят свещ.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини