Жега до 36 градуса и валежи през юни

Най-ниските температури през юни ще са между 10 и 15 градуса, а най-високите — между 31 и 36, сочи прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)-БАН.

Очаква се средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 18 и 21˚, а за планините – между 7 и 12˚.

Ще се запазят условията за чести превалявания, главно през втората половина от деня и първата половина от нощта, като валежите ще са краткотрайни, съпроводени от гръмотевици, на места и градушки. В отделни дни се очакват и по-интензивни валежи. Повече слънце ще има в сутрешните часове.

През повечето дни от първото десетдневие ще има следобедни превалявания и гръмотевици. По-малка е вероятността за валеж около 3-4-ти и към края на периода.

В началото на месеца температурите бързо ще се повишат и ще достигат и надхвърлят на места 30 градуса, а в средата на десетдневието ще има захлаждане.
В началото на второто десетдневие времето ще се задържи относително по-стабилно, с по-малка вероятност за валежи.

Превалявания се очакват около 13-15-и юни, последвани от захлаждане.
През втората половина от периода в часовете около и след обяд ще се развива купеста облачност, но преваляванията ще бъдат "петнисти", обясняват синоптиците.

През третото десетдневие тенденцията е към постепенно намаляване на динамиката на атмосферата и повече спокойни дни, без валежи, с по-високи температури към края на месеца, добавят от НИМХ.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини