Ирена Кръстева и Цветан Василев купиха ИПК Родина

Единственият кандидат за недостроената сграда на Издателско-полиграфическия комплекс "Родина" спечели търга с оферта от 20 милиона лева, съобщи БНР. Сградата на Цариградско шосе №113 бе продадена от Агенцията за приватизация на публичен търг днес на първоначално обявената цена от 20 млн. лв. Новият собственик на сградата е "ИПК Родина" АД на медийната групировка "Обединени български вестници". Неин мажоритарен собственик е "Си ди дивелопмънтс" на Ирена Кръстева, майка на ДПС-депутата и медиен магнат Делян Пеевски, и банкера Цветан Василев. 

Определената от Агенцията за приватизация стъпка на наддаване бе 1 млн. лв., а депозитът за участие - 2 млн. лв. Имотът е частна държавна собственост. Купувачът ще трябва в срок от 1 година да довърши сградата или да я разруши и да разчисти имота.

Пълномощник на фирмата на купувача не обясни каква ще съдбата на сградата, останала недовършена и без стопанисване около 25 години. По думите му е много трудно тя да бъде довършена, предаде БТА.

Купувачът извършва издателска и полиграфическа дейност, информационна и търговска дейност, отдаване под наем на площи, както и др. Цената по договора ще се заплати чрез банков превод по сметка на АПСК като цялата сума се заплаща в деня на подписване на договора.
Сделката подлежи на одобрение от Надзорния съвет на АПСК.

В края на управлението на тройната коалиция Кръстева предложи друга схема, за да вземе апетитния имот - да направи смесено дружество с държавата за управление на терена, а срещу това да получи 3 не по-малко апетитни имота на данъчните в София. Схемата бе провалена в последния момент.

Миналата година правителството реши сградата на ИПК Родина и прилежащият й терен да бъдат продадени.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини