Детски скелет на 8 хиляди години откриха във Врачанско

Детски скелет отпреди 8 хиляди години откриха археолозите във Врачанско. Това е поредното голямо откритие от каменната ера.

Уникалната находка е намерена точно в центъра на светилището на Бога Слънце край село Оходен и според историците това е свидетелство за първото по нашите земи човешко жертвоприношение за умилостивяване на боговете.

Детският скелет от неолита е петият поред в древния мавзолей, но докато другите са ориентирани към изгрева, той е обърнат към залеза на слънцето.
Археолозите са направили прецизни измервания на местоположението на находките спрямо слънцето, които ще бъдат сравнени с измерванията от есенното равноденствие.

Анализът ще даде ценни данни за култовете на ранните земеделци, на първата европейска цивилизация, свързани със слънцето и неговото движение по небето, обясни археологът Георги Ганецовски, цитиран от БНТ.

Археологическият обект ще бъде обемно сканиран по технологията 3D. По този начин праисторическото селище на първобитните хора ще оживее виртуално пред погледа на туристите и буквално ще ги върне в каменната ера.

Разкопките на неолитното селище край село Оходен ще продължат със серия атрактивни възстановки по метода на експерименталната археология. Есента тук бе засято древно жито, което сега ще се жъне с кремъчни сърпове, с каменни ножове и чукове, ще се дяла дървото за строежа на къща от епохата на първата земеделска цивилизация в Европа.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини