Лавина от съдебни дела заради поскъпването на тока

Политиката на държавата в енергетиката и решението на ДКЕВР за шоково поскъпване на електронергията за бита и бизнеса вещаят лавина от дела.

Поскъпването на тока с повече от очакваното бе обосновано със зелената енергия и с наплив на ВЕИ за присъединяване към мрежата едва ли не в последните дни на юни. Мнозина се усъмниха в разчетите на ДКЕВР.

Десетки собственици на соларни инсталации, чиито разрешителни за пускане в експлоатация са блокирани от Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК), се канят да съдят държавата.
Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) ще обжалва близо 16-процентното увеличение на цената на тока и таксите за бизнеса.

По предварителни данни на Българската фотоволтаична асоциация ДНСК е стопирала процедурите за 100 мегавата соларни мощности, пише "СЕГА". Заради забавянето тези инвеститори изпускат високата преференциална цена за изкупуване на тока, която бе валидна до 30 юни - средно 485 лева на мегаватчас, и ще получат двойно по-ниската цена от 1 юли - около 236 лв. за мегаватчас, която пак е висока на фона на 42 лв. за тока от АЕЦ "Козлодуй".
Преференциалните цени за енергията от слънце важат за 20 години напред от момента на пускане в експлоатация на дадените съоръжения. При вятърните инсталации този срок е 15 години. ДКЕВР едва в началото на юни обяви, че ще намали драстично изкупните цени на електроенергията от слънце. Това принуди инвеститорите във фотоволтаици да направят и невъзможното, за да въведат спешно в експлоатация съоръженията и да хванат по-изгодните цени. Според неофициална информация обаче в ДНСК е имало устна заповед на 28 и 29 юни да не се издават никакви разрешителни за ВЕИ, дори ако е изтекъл 5-дневният срок от издаване на Акт 16. Именно заради това ощетените смятат да си търсят правата в съда, обобщава проблема "СЕГА". Така излиза, че широко коментираното намаление на изкупната цена на енергията от фотоволтаици ще важи само занапред, докато първите в този бизнес са с гарантирани привилегии спрямо новодошлите.

В момента няма възможност за развитие на нови проекти, тарифата е много ниска, а отношението към тези инвестиции е много негативно, коментира пред телевизия „България он ер“ Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация. Той прогнозира, че поне още една година няма да има нови проекти, а ако има, те ще са за много малки инсталации. Забавянето за въвеждането в експлоатация е умишлено, има чиновнически подход и не може държавата да ограничава инвеститорите, каза Газдов.

Според строителния министър Лиляна Павлова  инвеститорите са настоявали в един ден да им се издаде както разрешение, така и Акт 16. По нейните думи това няма как да стане, защото законовият срок между издаването на двете разрешителни е пет дни.
"Никого не сме ощетили. Ако се смятат за ощетени, да съдят държавата и нека видим дали са ощетени", призова Павлова.

Председателят на фотоволтаичната асоциация коментира още, че увеличението на цената на тока с 13%, а не с 10, както се говореше, не е продиктувано от надбавката за зелена енергия. Беше ясно, че ще има шоково поскъпване на цените на тока, но това не идва от фотоволтаиците. Разминаването в сметките на регулатора е заради партийни удари, обясни още Газдов.

Бизнес потребителите също декларираха остро несъгласие с повишаването на цените с 16%. Ще обжалваме в съда. Предполагам, че всички браншови и работодателски организации, Българската стопанска камара ще ни подкрепят,” е категоричен Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните електроенергийни консуматори.
Това се случва в условия, при които фирмите от години търпят загуби и едва оцелява,отбеляза той. От 2008 г. имаме около 250% ръст на мрежовите цени на електроенергията, а  48% е разликата в цените между 2011 и 2012 година, коментират оттам.

Няма как увеличението на тока за стопански потребители да не се отрази на цените на вътрешния пазар, коментира пред "Фокус" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.Увеличението на цените на енергията е значително, не е символично и ще се отрази на себестойността, каза той.

Не може и не трябва енергийните цени да се определят дни преди влизането им в сила, след като са обект на централизирано управление, заявиха веча от Българската стопанска камара (БСК). Според камарата това е рецидив в поведението на ДКЕВР, който пречи на бизнеса да планира развитието си, да формира инвестиционната си политика и да създава ясна конкурентна среда.

Синдикатите поискаха уволнения в комисията заради изненадващото поскъпване на тока с 13% от 1 юли. Иска се дори проверка на ДАНС в регулатора.


По последни данни на браншовите организации към момента влезлите в експлоатация съоръжения за производство на ток от слънце са 600-650 мегавата, а от вятър - около 550 мегавата. Реално работещите инсталирани мощности в страната за производство на електроенергия са общо около 8000 мегавата, въпреки че заедно със "студения" резерв и неработещи мощности те достигат близо 12 хил. мегавата.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини