Яне спира партията на Кунева

„Ред, законност и справедливост“ иска  да се ограничи  възможността сдружения да се преструктурират в партии, също така да се плагиатства частично или отчасти името на вече регистрирани сдружения и партии, предаде Стандарт нюз.

Това обяви във Варна лидерът на РЗС Яне Янев, който даде пресконференция заедно с депутатката Цвета Георгиева, напуснала „Атака” и вече член на неговата партия.

Проектът за промяна в Закона за политическите партии ще бъде внесен до края на седмицата, каза Янев. „С този закон спираме регистрацията на тези, които сега са подали документи за регистриране на партия в Софийски градски съд до приемането на закона до края на юли. Те ще трябва да отговорят на новите критерии на закона, а документите им на новите изисквания.


На въпроса дали така иска да блокира регистрацията на новоучредената на 1 юли партия на Меглена Кунева, Яне отговори, че тя е юристка, както и хората около нея, и трябва да познават параграф 4
.

Председателят на РЗС коментира това, че е много странно някои сдружения, които сега се преформатират в партии и са използвали поне две от думите в наименованието си. Той посочи пак  за пример „България на гражданите“. „Заимствани са от управляващата партия. Странно защо се допуска това. Искаме да се сложи ред и в объркването на наименованията.“каза Янев.

Той изтъкна, че се наблюдава сериозно разминаване между списъците на ЦИК и последното преброяване на населението. „Избирателните списъци ще бъдат пълни с избиратели „фантоми“, с което ще се манипулират и резултатите от вота, добави Янев. Според него разминаването в броя гласове само за Варненска област е 19 811 гласа.  Председателят на РЗС каза още, че проблемът трябва да бъде окончателно разрешен, тъй като в национален мащаб може да се стигне до 10% разминаване в броя на гласовете, а този висок процент да бъде използван от дадена партия.

Според Янев Закона за политическите партии трябва да стане Закон за политическите партии и коалиции. По думите му критериите за образуване на политически партии трябва да бъдат завишени. Учредителите на дадена политическа сила трябва да станат 1 500, а не както сега - 500. Освен това да бъдат проверявани в ГРАО, за да е ясно дали това са реални хора и дали дадено име не се повтаря в списъците по общини.

Така също да се повишат членовете за регистриране на партия от 1000 на 5000. РЗС настояват още да се премахне законовата възможност да се допуска регистрирането на партии на етническа и религиозна основа. Янев изтъкна още, че не трябва да се допуска, чрез държавна субсидия да се осъществява политическо брокерство и купуване на депутати. Субсидиите се дават на партии  а не  да следват депутатите ,които отиват от една партия в друга.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини