Катастрофата в АЕЦ "Фукушима" следствие на човешки грешки?

Комисията посочва като виновник за аварията ТЕПКО, и правителствените служби, натоварени с ядрената дейност

Тежката авария в японската АЕЦ "Фукушима" през март м.г., след земетресението и последвалото го цунами, е била причинена от човешки грешки. Това се казва в доклад на специалната комисия, натоварена от японския парламент, да разследва производствена катастрофа, съобщава ИТАР-ТАСС.

"Аварията не е била природна, а техногенна катастрофа. Атомната централа не е била подготовена нито за силно земетресение, нито за цунами", се изтъква в доклада.
Катастрофата е можела да бъде предвидена и спряна, а последствията от нея са можели да бъдат ограничени от по-адекватна човешка реакция, се казва в документа.
В доклада са описани сериозни грешки в действията както на правителството, така и на оператора на централата "Тепко".
Според разследващите, сред причините за катастрофата са и културните порядки в Япония и нежеланието да се поставят под съмнение заповеди от висшестоящи.
Комисията посочва като виновник за аварията Тепко, и правителствените служби, натоварени с ядрената дейност.
"Отговорните структури не са взели подходящи мерки, за да се гарантира сигурността на централата и на населението в околните райони", се казва в документа.
В предварителния си доклад за причините, довели до инцидента, комисията разкритикува по-рано действията на експертите от ТЕПКО през първите дни след аварията, също и недостатъчно своевременното информиране на гражданите в Япония за събитията във "Фукушима-1".

Данните от доклада на парламентарната комисия се разминават с резултатите от вътрешното разследване, осъществено от ТЕПКО в края на миналата година.
Компанията твърди, че основна причина за аварията е била вълната цунами, чиято височина - близо 15 метра, е надхвърлила всички прогнози на сеизмолозите.

При аварията в АЕЦ Фукушима-1" миналата пролет се стопиха изцяло горивните пръти в три ядрени реактора и обширни територии бяха замърсени с радиоактивни вещества.

Наложи се от зоната да бъдат евакуирани близо 80 хиляди души.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини