Кошмарът с цените на тока ще продължи. Вестниците в неделя

24 часа: Къде са парите на Жоро Милионера

Георги Енев, който се превърна в Жоро Милионера, сътвори нещо като собствена версия на филма "Господин за един ден" - "Милионер за две седмици".

Най-търсеният човек в държавата сам се предаде на прокуратурата след десетдневна виртуална гонка с полицията и властта. 33-годишният мъж е задържан за 72 часа в следствения арест, а историята се разплита.

 

24 часа: Жители на Орландовци пропищяха от ромските катуни

Жители на столичния квартал Орландовци, пожелали да останат анонимни в предаването на Мартин Карбовски по Нова телевизия, поискаха изселване на ромите от квартали си.

Хората се оплакаха, че от катуните се носят зарази и отблъскващи миризми. Те не смятат за редно да живеят в подобно обстановка и призоваха ромите, които са застроили къщите си върху реституирани частни имоти, да бъдат изселени.

Кражбите и побоите са станали ежедневие, откакто ромите са им станали съседи, проплакаха хората, като поискаха кметът на община София г-жа Йорданка Фандъкова да посети Орландовци, за да види как живеят хората там

 

Труд: МВР: Жоро Милионера може да има съучастник

Охранителят Георги Енев, който задигна 1,5 милиона лева от инкасо, може да има съучастник, който му е помагал за укриване на плячката. Това обяви вчера вътрешният министър Цветан Цветанов пред Нова тв. Той бе категоричен, че откраднатата сума ще бъде открита.

Днес охранителят, който стана известен като Жоро Милионера, ще бъде изправен пред съда. Пловдивските магистрати трябва да решат дали да го оставят в ареста.

Енев задигна парите от три банки на 22 юни. След две седмици криене в четвъртък той се предаде в прокуратурата в града под тепетата. Със себе си обаче носел едва 150 лева.

От държавното обвинение обявиха, че знаят къде е една малка част от плячката. Информацията се пазела в тайна от седмица и подробности за нея ще се огласят по време на заседанието в съда, обявиха от окръжната прокуратура. По неофициална информация става въпрос за около 10 000 евро.

"Все още е загадка къде е останалата част от парите. А те не са малко - над милион. Ако Жоро се е предал, за да получи по-малка присъда, логично би било да върне и останалите пари. Има нещо съмнително в тази история", коментираха вчера познати на гарда. Георги Енев е обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери, което се наказва със затвор до 20 години.

 

Труд: И политици ползвали услуги на "моделки"

Има политици, които са ползвали услугите на момичетата от каталога на Хамстера, стана ясно от думите на вътрешния министър Цветан Цветанов пред Нова тв вчера. Той обаче не съобщи имена.

Преди дни антимафиоти задържаха Антон Петров-Хамстера и шефа на модна агенция Мирослав Йончев - бивш "Мистър България".

 

Стандарт: Вила Калина сменя Шератон

Президентът Росен Плевнелиев ще се премести до месец във вила "Калина", научи "Стандарт". Огромната къща е част от резиденция "Бояна" и в момента трескаво се ремонтира. Президентът е настоял строителите да приключат бързо, тъй като наесен се очаква бум на ВИП персони от цял свят. Вместо държавните глави да спят по луксозни хотели из София, те ще нощуват под един покрив с Плевнелиев.

След броени дни започва лятната ваканция на държавния глава. По традиция за него е подготвено "Слънчевото бунгало" в "Евксиноград". То е абсолютно изолирано от външния свят.

Елегантната еднофамилна къща е на самия бряг, има собствен плаж и басейн. До покоите се стига с открит асансьор.

Стандарт: Министри се състезават с отчети пред Бойко

Пет министерства ударно публикуваха в интернет отчетите си за трите години управление на ГЕРБ, след като премиерът Бойко Борисов нареди на членовете на кабинета да сторят това. Както "Стандарт" вече съобщи, в петък вечерта първи по изпълнението на задачата бяха културният министър Вежди Рашидов и министърът на икономиката Делян Добрев. По-късно на видно място в сайтовете си подробни доклади пуснаха и министерствата на здравеопазването и транспорта. Социалният министър Тотю Младенов също е изпълнил премиерската заръка. Подчинените на вицетата Симеон Дянков и Цветан Цветанов до събота следобед не бяха публикували управленските отчети. Критиките на опозицията за трите години управление на ГЕРБ ядосаха премиера Борисов и той реши да покаже черно на бяло свършеното от правителството.

Монитор: Властта се отчете в 125 страници

Властта отчете свършеното през трите години управление в 125 страници. В тях бяха събрани докладите на 7 министерства, след като премиерът Бойко Борисов заръча целият кабинет да обяви публично какво е свършил за този период. Това прикова

на бюрата в почивния съботен ден чиновниците от няколко министерства. Въпреки трескавата работа обаче до редакционното приключване на броя 8 от ведомствата така и не успяха да публикуват отчетите си. Това бяха министерствата на финансите, на вътрешните работи, на регионалното развитие, на отбраната, на външните работи,  на образованието, на екологията и на спорта. Само министърът на еврофондовете Томислав Дончев пък ще отърве отчета, тъй като е без портфейл.

Монитор: 50 лева отгоре за ниските пенсии

Между 30 и 50 лева еднократна добавка да получат пенсионерите, предлагат от КНСБ. От нея обаче ще се възползват само хората с пенсия до 400 лв., като целта е да се компенсират най-бедните. Исканите средства ще засегнат 75 на сто от възрастните и за това ще са необходими около 60 млн. лв., пресмятат от профсъюзните експерти.

Парите ще дойдат от бюджета, защото министър Дянков каза, че изпълнението му върви добре, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров. В зависимост от разчетите добавката може да бъде изплатена през октомври или за Коледа. На следващото заседание на Съвета за тристранно сътрудничество синдикалистите ще предложат на обсъждане с управляващите идеята си.В бъдеще проблем с пенсиите ще има със самонаетите земеделски и тютюнопроизводители, алармираха от синдиката. 70 000 са регистрираните земеделски и тютюнопроизводители в земеделското министерство. Едва 28 000 от тях внасят осигуровки за пенсия, като малко над 20 000 се осигуряват на 240 лв. Половината не плащат и осигуровки за майчинство и безработица.

Монитор: Блъскат по един пешеходец на ден

Шофьори бутат по един пешеходец дневно по софийските улици. Това сочи статистиката на КАТ-София, откъдето само от месец юни са отчели над 30 инцидента. При един от тях известна пианистка и приятелката й загинаха, след като бяха пометени от таксиметров шофьор на пешеходна пътека.

Шест от булевардите в столицата са най-опасни за пресичащите, съобщиха за „Монитор" от „Пътна полиция". Това са „Цар Освободител", „Шипченски проход", „Г.  М. Димитров", кръговото на 4-ти километър, „Стамболийски" и бул. „Васил Левски".

Сега: Кошмарът с цените на тока ще продължи

Ударът с новите цени на тока от 1 юли ще е жесток и за предприятията, и за домакинствата, а най-лошото е, че лавината от поскъпвания ще продължи. Вчера КНСБ пресметна, че сметките за еленергията вкъщи ще пораснат поне с 10 лева месечно. А ефектите от по-високите тарифи на тока тепърва ще се множат - ще последват увеличения на всички стоки и услуги, което обрича българите на обедняване, а фирмите ни ще станат по-неконкурентоспособни, предупреди Българската стопанска камара.

Според БСК в момента цената у нас, по която големите предприятия купуват еленергия, е около 100 лв. за мегаватчас, което я прави една от най-скъпите в Европа за този сектор. А прогноза на камарата сочи, че през 2015-2020 г. токът за населението ще скочи със 113% - повече от 2 пъти, без да се броят повишенията през 2013 и 2014 г. И проблемите не са само в скъпия "зелен" ток, а в цялото управление на енергетиката, смята камарата.

 

Дума: Кметица от ГЕРБ блъсна 2 деца и избяга

12-годишни момичета в Пловдив бяха блъснати от служебния автомобил на кметицата на район "Южен" Павлинка Кацарова. Според полицията в сряда гербаджийката е шофирала колата си с несъобразена скорост, което е станало причина автомобилът да се качи на тротоара близо до общината в квартал "Кючук Париж".

При инцидента колата на Кацарова е ударила в гръб децата, след което избягала от местопроизшествието. След преглед в болница едното момиче е изписано с леки наранявания. Въпреки съставения акт и полицейските твърдения кметицата на район "Южен" категорично отрича колата й да е ударила пешеходците на тротоара. Кацарова твърди, че не е избягала от мястото и че е прекарала 15 минути в разговори с гражданите, станали свидетели на инцидента. Според нея автобус на градския транспорт, който я засякъл на пътя, е причина за инцидента. Кацарова заяви, че е изненадана от "внезапно появилите се свидетели", които твърдят, че е блъснала децата.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини