Траур в Иран

Властите в пострадалата от съботните земетресения иранска провинция Източен Азербайджан обявиха двудневен траур по жертвите на стихията, съобщи агенция ИСНА.

По данни на агенцията пострадали са около 5 хиляди души, загиналите са 300.

В понеделник и вторник траурът ще обхване районите на пострадалите градове Ахар, Варазкан, Харис.

Властите и съответните медицински служби са регистрирали само половината от жертвите, заради прилагането в селата на "незаконна", според директора на местната служба за съдебна медицина, мюсюлманска традиция – мъртвите да се погребват в деня на смъртта до залез-слънце. Затова и те няма как да получат документи от съдебните медици за причината за смъртта.

Жители на столицата Техеран са дарявали кръв, за да помогнат на ранените.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей призова към търпение и смирение. Много страни изразиха съчувствие към жертвите.

По данни на геологическата служба на Иран магтнитудът на земетресението от 16.53 по местно време на 32 километра от град Ахар е бил 6,3. Няколко минути след това друг трус с магнитуд близо 6,0 удари съседения град Варазкан.

Иран влиза в десетте най-опасни в сеизмично отношение райони в света. Приблизително на всеки 10 години в района става земетресение с магнитуд повече от 7,0.

През 2003 г. жертви на земетресение с магнитуд 6,3 в град Бам в югоизточната част на страната станаха повече от 31 хиляди души, а около 42 хиляди души бяха ранени. Тогава градът и знаменитата крепост бяха почти напълно разрушени.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини