Сушата уби гъбите в Родопите-на ход са боровинките

Продължителните жеги и суша буквално „загробиха” гъбарите в Родопите, които ежегодно обикаляха баирите в летния сезон и припечелват за зимата. Обикновено безработните в планината през лятото се изхранваха с бране на гъби, но от два месеца те буквално изчезнаха.

Пунктовете за изкупуване на диворастящия деликатес тази година останаха без никакъв „добив”, а прекупвачите обърнаха поглед към боровинките.

Дивият лечебен плод спасяват безработните родопчани и това лято са единствен източник на средства за хората без доход в града и селата, както и за много пенсионери.

Цената за килограм непочистен плод е 4лв., а с лев повече е килограмът черен плод без тревички и листенца.

 Берачи коментират, че тази година цената е скочила с около лев и килограм се продава по домовете и търговските обекти за по 6лв.-7 лв.

Въпреки че боровинките се берат трудно и понякога се изминават десетки километри дневно, опитните берачи успяват да си докарат по 30-40 лв.

Истинските спецове правят и рекордни приходи от 50-70 лв. за ден.

Изкупуват се и диви малини, чиято цена е 4 лв. за килограм. Заради голямото търсене на диви плодове ромите на бригади се качват с бусове на връх Перелик, където е една от най-големите естествени находища.

Високите температури това лято обаче значително са намалили и добива от дивите плодове, а стопаните в село Смилян се оплавкат, че прословутия Смилянски боб също не е пожален от сушата. Цветовете на изключително влаголюбивото растение капят преди да успеят да завържат плод и тази година се очаква много слаба реколта.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини