Озверяла глутница вълци натръшка над 70 елитни овце

Вълци удавиха над 70 овце в кошара близо до гръцката граница над рудоземското село Поляна, а стопаните втори ден събират мъртвите животни из гората. Гледката на удушени, наръфани и полуживи овце, разхвърляни в радиус над 3 км. из баирите е била потресаваща, а стопанинът на стадото Красимир Демирев е в шок.

Кървавият инцидент се разиграл в ранните зори на 14 август, а според пострадалия овцевъд, оставените следи от зверовете са на поне 15 хищника.

Собственикът на стадото от 300 овце, сред които и елитните породи  „Каракачанска” и „Средно родопска” обикаля из гората, за да събира ушните марки на добичетата, които отглежда със субсидии от Фонд Земеделие.

Открити били и 20-на полуживи добичета, които са доубити на място, а всичките над 70 удавени овце ще бъдат натоварени на камион и закарани в екарисаж за изгаряне.

Преди време елитното стадо било нападано от мечка стръвница, но когато Демирев кандидатствал за електропастир му било отказан. Към момента той оценява щетите от вълчата атака на около 30 хил. лв., но те няма да бъдат покрити от РИОСВ, тъй като екоинспекцията обезщетява само пострадалите от мечки. Потърпевшият стопанин дори се притеснява да не бъде санкциониран, тъй като има подписан 5 годишен договор за отглеждане на животните с Фонд „Земеделие”, който изтича в края на годината.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини