"100 Каба гайди" заминават за суперпрестижен гайдарски фестивал в Чехия

Родопският оркестър „100 каба гайди” ще участва в един от най-престижните фестивали в Европа, който тази година има 20 годишен юбилей.

 От 22 до 26 август оркестърът ще гостува на Юбилейния  ХХ гайдарски фестивал в чешкия град Страконице.

В него ще вземат участие 70 чуждестранни, 11 чешки, 14 словашки гайдарски състава и повече от седемдесет майстори -солисти от областите Чехия, Моравия и Силезия.

Нашата група от 30 гайдари ще бъде водена от ръководителят на оркестъра Тодор Тодоров, а това е първото българско участие там от 20 години.  Първото издание на гайдарската фиеста било посветено на 600-годишнината  на чешкия град през 1967 г.

Традиционната част на програмата, която е непрекъснати концерти на гайдарските капели и на съставите за средновековна музика, провеждани на няколко места в града, ще бъде допълнена с три  извънредни прояви. Сред тях са "Вечер на спомените" от предишни издания, както и среща на майсторите на гайди от цяла Европа.

 Част от фестивала ще бъдат и изпълненията на самобитните Старочешки панаири край стените на замъка и в подножието на хълма Йеленка, както и на  Малката сцена на градския площад “Палацки”.

 Предприети са стъпки за включването на Международния гайдарски фестивал в Страконице  в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, което ще го направи част от  най-престижните културни традиции в света.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини