19 октомври е съдбовна дата за Гърция и еврозоната

Френският президент Франсоа Оланд предупреди, че очаква от срещата на Европейския връх на 19 октомври важни решения по въпроса за подкрепа на Гърция и Испания и за намесата на ЕС в най-крехките във финансово отношение страни от еврозоната.

"Искам да вземем решения на срещата на Европейския съвет на 19 октомври по въпросите за подкрепа на Гърция и намесата на Европа за подкрепа на страните, които са във временни затруднения /като Испания, бел.на АФП/. Тези решения да бъдат взети, без да има нужда специално да се позоваваме на тях", каза Оланд пред журналисти.

"Не можем да чакаме, вече две години и половина въпросът за принадлежността на Гърция към еврозоната се поставя, стига толкова", подчерта френският държавен глава сред срещата си с испанския премиер Мариано Рахой.

"Проблемът на Европа е, че тя твърде често отлага решенията си и твърде бавно задейства механизмите си", каза той и добави: "Ние трябва по-бързо да прилагаме решенията, които се вземат в нужната посока".

За Франсоа Оланд към успеха на предишната среща на Европейския съвет от края на юни трябва да се добави пакт за развитие към бюджетното споразумение и да се фиксират правилата за стабилност на еврозоната.

"Но тези правила трябва да се приложат и точно на срещата на 19 октомври ще се направи това, разбира се при условие, че както за Гърция и Испания, така и за други страни може да има достатъчно гаранции", завърши френският президент.

"Имам доверие в това, което предлага Гърция – ние ще видим и докладът на "тройката" /докладът на кредиторите трябва да е готов в края на септември, бел.ред./. Имам доверие и в предлаганото от Испания", каза Франсоа Оланд.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини